
Pleśnieją pomidory? – uwaga na szarą pleśń
18 sierpnia, 2023
Rdza pora – poraża różne rośliny cebulowe: por, czosnek, cebulę, szczypiorek
20 sierpnia, 2023Usuwanie stożków wzrostu na pędach głównych
Ogławianie pomidorów jest odrębnym zabiegiem aniżeli usuwanie pędów bocznych tzw. wilków o którym piszemy TUTAJ. Może być wykonane, ale nie musi – każdy decyduje, czy potrzeba. Zabieg ten, jeżeli jest wykonywany to głównie na odmianach wysokorosnących, tak pod osłonami, jak i w gruncie, które wymagają podwiązywania. Nie przeprowadza się go w praktyce na pomidorach samokończących, a także na miniaturowych i karłowych, w tym w typie DWARF (co to DWARF? – piszemy TUTAJ).
Zabieg ogławiania pomidorów w uprawie tunelowej i szklarniowej zwykle wykonuje się w połowie sierpnia. W przypadku uprawy w gruncie przeprowadza się go zwykle na 1-1,5 miesiąca przed spodziewanym końcem uprawy co przypada pod koniec lipca i w pierwszej połowie sierpnia.
Ogławianie polega na usunięciu stożków wzrostu pędu głównego (bądź pędów głównych, jeżeli prowadzi się krzew na więcej niż 1 pęd). Robi się to po to, by roślina nie rosła już na wysokość, a także by nie zawiązywała kolejnych kwiatów i owoców, które z uwagi na skracający się okres wegetacji mają małą szansę na osiągnięcie nie tylko docelowej wielkości owocu, ale też jest ryzyko, że nie dojrzeją. Niektóre odmiany pomidorów mogą osiągać wysokość kilku metrów. Ich pędy i liście wyginają się dotknąwszy dachu tunelu lub szklarni, w tym mogą być w miejscu styku z dachem uszkadzane przez słońce, które na zasadzie efektu „soczewki” odbarwia wilgotne tkanki roślin. W tych miejscach, jako że dochodzi do skraplania się wody na „suficie” łatwiej dochodzi do infekcji roślin przez patogeny, czemu sprzyja też wyższa temperatura (ciepłe powietrze unosi się do góry).
Ogławianie ma głównie na celu zatrzymać rozwój wegetatywny roślin pomidora na wysokość. Ma zatrzymać wytwarzanie nowych kwiatów i nowych owoców. Ma zmusić roślinę do tego, by wodę i substancje odżywcze przekierowała do już zawiązanych owoców. Ma to poprawić ich wielkość, ale i przyspieszyć dojrzewanie, w tym poprawić smak zanim zakończy się wegetacja. To jest jedyny cel ogławiania pomidorów. Nie każda odmiana tego wymaga. Nie zawsze trzeba to robić. Tak zwykle robią te osoby, które chcą uzyskać większy plon owoców, w tym które uprawiają wysoko rosnące odmiany.
Pośrednio zabieg ogławiania pomidorów w uprawie pod osłonami pozwala uchronić rośliny przed poparzeniami słonecznymi na styku z dachem szklarni/tunelu oraz ograniczyć ryzyko rozwoju patogenów w tym miejscu.
DIONP stosuje ten zabieg w uprawach pod osłonami i się to sprawdza u odmian wysokorosnących, w tym u odmian późniejszych, które wymagają dłuższej wegetacji. W gruncie ogławianie robimy tylko u takich odmian, które rosną tak wysoko, że tyczka jest za niska i się rośliny oplątują o siebie.