Zanieczyszczenia miejscowe powstają zwykle w sposób niezamierzony, podczas napełniania i mycia opryskiwaczy. Mogą też powstawać w wyniku nieprawidłowego zagospodarowania pozostałości po zabiegach ochronnych – pustych opakowań oraz wody po myciu opryskiwacza.
Jak powstają zanieczyszczenia miejscowe?
Zanieczyszczenia miejscowe powstają w wyniku wycieków lub rozsypania skoncentrowanych lub rozcieńczonych preparatów do ochrony roślin. Może to mieć miejsce na wszystkich możliwych etapach pracy ze środkami - podczas: transportu, magazynowania, napełniania i mycia opryskiwacza, podczas oprysku oraz na etapie zagospodarowania odpadów. Tego typu zanieczyszczenia powstają też w wyniku przedawkowania środków ochrony roślin.
rozlanie lub rozsypanie preparatu podczas jego odmierzania,
wyciek cieczy użytkowej z przepełnionego zbiornika,
wyciek z uszkodzonych rozpylaczy,
opryskiwanie śródpolnych studzienek i rowów melioracyjnych,
ignorowanie stref buforowych,
wylewanie na ziemię lub do rowu resztek cieczy lub popłuczyn po myciu opryskiwacza.
Jak uniknąć zanieczyszczeń miejscowych?
Jak widać, skażenia miejscowe powstają w wyniku zaniedbań człowieka. Zatem na ograniczanie ryzyka zanieczyszczenia wody ze źródeł miejscowych ma wpływ odpowiednia organizacja pracy podczas oprysków oraz odpowiednia infrastruktura w gospodarstwie. Oto przykłady sposobów na uniknięcie tego typu skażeń:
1. Na wszystkich etapach pracy ze środkami ochrony roślin zachowaj ostrożność i stosuj się do zapisów etykiety-instrukcji.
2.Podczas transportu i przechowywania zawsze miej przygotowany materiał typu trociny lub piasek, oraz szufelkę i zmiotkę, dzięki którym łatwo zbierzesz wszelkie wycieki i rozsypane preparaty.
3. Przy transporcie większej ilości preparatów skorzystaj z usług swojego sprzedawcy.
4. Rozładunek towaru zorganizuj w miejscu umożliwiającym zebranie rozsypanych lub rozlanych preparatów.
5. Przechowuj środki ochrony roślin w sposób niezagrażający ludziom, zwierzętom i środowisku, w szczególności:
-w oddzielnej, zamykanej na klucz szafce lub wentylowanym pomieszczeniu,
-w miejscu w którym temperatura nie spada poniżej 0 st. C i nie wzrasta powyżej 30 st. C,
-w oryginalnych i szczelnie zamkniętych opakowaniach,
-bez kontaktu z żywnością, napojami i paszami,
-z dala od studni i zbiorników wodnych,
-w miejscu eliminującym ryzyko skażenia gruntu i wody.
6. Starannie oblicz wymaganą dawkę cieczy użytkowej i preparatu, aby uniknąć nadmiernych pozostałości cieczy po zabiegu.
7. Sprawdź poprawność działania opryskiwacza i jego szczelność.
8. Wskazówka: ocenę opryskiwacza w aspekcie bezpieczeństwa stosowania środków ochrony roślin i zapobiegania zanieczyszczeniom miejscowym i obszarowym można przeprowadzić korzystając z poniższej bezpłatnej aplikacji internetowej ENVIRONMENTALLY OPTIMISED SPRAYER.
9. Podczas napełniania opryskiwacza obserwuj poziom cieczy, aby wlać dokładnie wymaganą objętość wody.
10. Nie dopuszczaj do przepełnienia zbiornika.
11. Napełniaj opryskiwacz w miejscu o nieprzepuszczalnym podłożu, pozwalającym na zebranie ewentualnych wycieków (np. płyta betonowa z odpływem do studzienki zbiorczej lub zamkniętego zbiornika). Jeśli nie dysponujesz takim stanowiskiem, to w miejscu sporządzania cieczy użytkowej rozłóż pod opryskiwaczem folię, aby zebrać ewentualne wycieki.
12. Jeśli napełniasz opryskiwacz w polu, regularnie zmieniaj miejsce napełniania, aby zapobiec gromadzeniu się ewentualnych wycieków w jednym punkcie. Drobne wycieki na polu z biologicznie aktywną glebą ulegają szybszej biodegradacji niż na jałowym gruncie w gospodarstwie.
13. Podczas wykonywania oprysku w razie zauważenia przecieku natychmiast przerwij pracę i usuń usterkę.
14. Nie opryskuj cieków wodnych, kanałów i studzienek melioracyjnych.
15. Po zabiegu przepłucz zbiornik i instalację trzykrotnie:
-płukanie wewnętrzne: rozcieńcz pozostałą po zabiegu ciecz wodą i wypryskaj na pole w miejscu, gdzie rozpocząłeś opryskiwanie. Tę czynność powtórz jeszcze dwa kolejne razy.
-mycie zewnętrzne: wykonuj lancą; regularnie zmieniaj miejsce mycia opryskiwacza w polu. Jeśli myjesz opryskiwacz w gospodarstwie, to zorganizuj miejsce mycia tak, aby umożliwić zebranie popłuczyn i ich bezpieczne zagospodarowanie (np. poprzez bioremediację lub dehydratację).
Takich sposobów jest więcej, zachęcam więc do pobrania bezpłatnych materiałów na ten temat.
Materiały do pobrania:
Pobierz bezpłatne materiały aby dowiedzieć się więcej na temat metod ograniczania występowania zanieczyszczeń miejscowych:
Autor: dr Joanna Gałązka, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin
Artykuł powstał we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Ochrony Roślin, twórcą Inicjatywy bezpiecznego stosowania ochrony roślin, której DIONP jest Partnerem.
1 Comment
Dzięki za porady, ograniczanie zanieczyszczenia wody jest dość ważne.