
Melon odmiany Kajari – polecany na lekko zacienione stanowiska
25 sierpnia, 2022
Melon Thai Musk – żółto-zielony, podłużny melon rodem z Azji
27 sierpnia, 2022Cętkowany melon rodem z Turcji
Melony (Cucumis melo) podobnie jak arbuzy to warzywa, choć z uwagi na ich słodycz, kolor i zapach aż chce się je przypisać do grupy typowo owocowej do której należą choćby jabłka, gruszki, czy też śliwy. Wykorzystanie kulinarne także ku temu by skłaniało, zatem jedni je przydzielają (słusznie) do warzyw, a inni do typowych roślin owocowych.
DIONP uprawia melony od wielu już lat. Uprawa jest prowadzona w gruncie (nie pod osłonami) w warunkach Podkarpacia, gdzie klimat pozwala na uprawę wielu gatunków ciepłolubnych. W warunkach północnej Polski przy uprawie niektórych odmian melonów, zwłaszcza zagranicznych może istnieć potrzeba uprawy ich pod osłonami lub okresowym okryciem z uwagi na niższe temperatury, ale i krótszą wegetację. W takich regionach dobrze jest zatem wysiewać odmiany wczesne, szybko rosnące. Melony, tak jak kawony (arbuzy) przestały być kojarzone z egzotyką, gdyż na rynku są odmiany dostosowane do klimatu Polski. Są już wielkopowierzchniowe ich uprawy, z których plon trafia do marketów i na bazary. Melony każdy sam może uprawiać. Są proste w uprawie, tak jak choćby ogórki, ale wymagają pielęgnacji.
Uprawę melonów na podstawie doświadczenia DIONP opisaliśmy TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Turkish Leopard to odmiana pochodząca z Turcji. Tworzy owoce okrągłe, owalne bądź wydłużone. Masa owoców dochodzić może do 2-4 kg, niemniej w uprawie w gruncie prowadzonej przez DIONP największy egzemplarz ważył 2,2 kg, a najmniejszy 0,5 kg. Trafiło jednak na rok bardzo suchy. Młode owoce są jasnozielone z ciemnozielonymi pasami i plamkami. Cętki zapewne dały nazwę tej odmiany nawiązując do leoparda, zwłaszcza, że dojrzały owoc staje się żółty, a plamki pozostają ciemnozielone. Miąższ jest jasnozielony, smaczny, ale mniej aromatyczny niż choćby znane w Polsce melony krajowe typu Emir czy Seledyn. Smak jest melonowy, bardziej stonowany, nie za słodki.
Melon ten można uznać za odmianę średniowczesną w warunkach Polski. W uprawie DIONP zaczął dojrzewać w drugiej połowie sierpnia w gruncie. W uprawie pod osłonami zapewne byłby zdatny do zbioru nieco wcześniej. Jest to odmiana polecana pod osłony w krajach o chłodniejszym klimacie, jednak na południowym-wschodzie kraju udał się w gruncie, choć rok był bardzo ciepły. Na północy Polski w lata ciepłe zapewne tak samo by się udał. Wskazuje się, że melon ten daje się przechowywać do kilku tygodni w chłodniejszym pomieszczeniu.
Melon Turkish Leopard, tak jak i inne melony był uszkadzany głównie przez mączniaka rzekomego, choć dość długo utrzymywał zieloność liści. Nie był chroniony przed chorobami, zatem kto chce mieć większe plony powinien to rozważyć.
2 Comments
Witam, widzę u Państwa sporo odmian które i ja kupiłam. Możliwe że mamy je z tego samego źródła ,,Croatian seeds story”. Jak oceniacie Państwo smak Turkisha Leoparda? Moj był taki sobie. Zamieszcze film za pewien czas. Pozdrawiam
Witamy, sporo melonów ostatnio smakujemy i różnice są faktycznie duże. Jedne kipią od słodyczy, a inne bardziej takie „wyrafinowane”. Turkish leopard dalibyśmy raczej do tej wersji drugiej, choc patrząc na różne przepisy kulinarne z różnych krajów to widzimy, że nam się często melon kojarzy jako typowy owoc, a w sumie jest to warzywo do różnych dań, więc te różnice w rodzaju miążu i smakowitości, a zwłaszcza zawartości słodyczy często decydują o naszym odbiorze danej odmiany. Melon tej odmiany pod kątem słodyczy nie pokona choćby znanego Emira ale jest super bazą w sałatkach.