Melon odmiany Junior F1 – wczesny, owalny owoc
3 sierpnia, 2024Jak uprawiać melony?
Podstawowe informacje o wymaganiach melonów co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Historyczna odmiana z USA
Melon odmiany Jenny Lind został nazwany na cześć sopranistki Jenny Lind określanej mianem „szwedzkiego słowika”, która zrobiła zawrotna karierę w latach 50. XIX wieku w USA. Kulisy nazewnictwa tej odmiany nie są znane, jednakże jak się podaje, gdy Jenny Lind zakończyła swoją dwuletnią trasę koncertową po Ameryce w 1852 roku melon ten zaczął przyjmować jej imię i nazwisko. Literatura wskazuje, że melon tej odmiany wywodzi się od melona Centre, który rzekomo pochodził z Armenii. Można go znaleźć także pod nazwą „Shipper's Delight” bądź „Jersey Button”. Podaje się, że na rynku w USA melon ten pojawił się po raz pierwszy w 1840 roku w Filadelfii. Jest to zatem odmiana historyczna, która jest reprodukowana po dziś dzień.
Jenny Lind to melon wczesny, którego okres wegetacji to 80 dni. W warunkach południowo-wschodniej Polski zbiory tej odmiany (uprawiana w gruncie) zaczynają się zwykle od pierwszej połowy sierpnia i trwają do września, czasem października. Celem uzyskania dużych owoców dobrze jest pozostawić na jednej roślinie 3-4 zawiązki, a resztę usuwać. W uprawach pod osłonami owoce tej odmiany DIONP zbierał już od końca lipca przy siewie wprost do gruntu w drugiej połowie maja. Jest to odmiana polecana do uprawy polowej i pod osłony.
Owoce u Jenny Lind są w kształcie turbanu z charakterystycznym guzkiem na dolnym końcu. Owoce są początkowo zielone z wyraźnie zaznaczoną szarawą siateczką oraz żeberkowaniem. Z chwilą dojrzewania skórka staje się żółtozielona z bardzo wyrazistą siateczką. Owoce osiągają masę od 0,5 do 1,5 kg. Skórka jest dość gruba, a wewnątrz jest zielony miąższ z jasnymi nasionami. Miąższ jest bardzo słodki, soczysty i aromatyczny.