
Melon Turkish Leopard – żółto-zielony melon z Turcji
27 sierpnia, 2022
Melon odmiany Melba – smaczny, krajowy melon drobnoowocowy
27 sierpnia, 2022Smak azjatyckiego melona
Melony (Cucumis melo) podobnie jak arbuzy to warzywa, choć z uwagi na ich słodycz, kolor i zapach aż chce się je przypisać do grupy typowo owocowej do której należą choćby jabłka, gruszki, czy też śliwy. Wykorzystanie kulinarne także ku temu by skłaniało, zatem jedni je przydzielają (słusznie) do warzyw, a inni do typowych roślin owocowych.
DIONP uprawia melony od wielu już lat. Uprawa jest prowadzona w gruncie (nie pod osłonami) w warunkach Podkarpacia, gdzie klimat pozwala na uprawę wielu gatunków ciepłolubnych. W warunkach północnej Polski przy uprawie niektórych odmian melonów, zwłaszcza zagranicznych może istnieć potrzeba uprawy ich pod osłonami lub okresowym okryciem z uwagi na niższe temperatury, ale i krótszą wegetację. W takich regionach dobrze jest zatem wysiewać odmiany wczesne, szybko rosnące. Melony, tak jak kawony (arbuzy) przestały być kojarzone z egzotyką, gdyż na rynku są odmiany dostosowane do klimatu Polski. Są już wielkopowierzchniowe ich uprawy, z których plon trafia do marketów i na bazary. Melony każdy sam może uprawiać. Są proste w uprawie, tak jak choćby ogórki, ale wymagają pielęgnacji.
Uprawę melonów na podstawie doświadczenia DIONP opisaliśmy TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Thai Musk Melon to odmiana pochodząca z Azji, w tym często uprawiana choćby w Tajlandii. Występuje pod różnymi nazwami w sprzedaży, choćby jako Vietnam Dua Gang Musk Melon. Tworzy owoce owalne i wydłużone na kształt małych cukinii. Masa owoców dochodzić może do 2-3 kg, niemniej w uprawie w gruncie prowadzonej przez DIONP największy egzemplarz ważył 1,5 kg, a najmniejszy 0,4 kg. Trafiło jednak na rok bardzo suchy. Młode owoce są jasnozielone z ciemnozielonymi pasami. Dojrzały owoc staje się żółty bądź pomarańczowy, choć w kraju pochodzenia są także zrywane owoce w kolorze jeszcze zielonym. Melon tej odmiany może być prowadzony tak jak i inne melony na płożąco, ale także na podporach i wówczas owoce zwieszają się w dół.
Miąższ jest jasnozielony, smaczny, o ładnym zapachu, ale mniej słodki niż krajowe melony.
Melon ten można uznać za odmianę średniowczesną w warunkach Polski. W uprawie DIONP zaczął dojrzewać w drugiej połowie sierpnia w gruncie. W uprawie pod osłonami zapewne byłby zdatny do zbioru nieco wcześniej. Jest to odmiana polecana pod osłony w krajach o chłodniejszym klimacie, jednak na południowym-wschodzie kraju udał się w gruncie, choć rok był bardzo ciepły. Na północy Polski w lata ciepłe zapewne tak samo by się udał.
Melon tej odmiany, tak jak i inne melony był uszkadzany głównie przez mączniaka rzekomego. W naszej uprawie był dość podatny na tą chorobę. Nie był chroniony przed chorobami, zatem kto chce mieć większe plony powinien to rozważyć.