Melony (Cucumis melo) podobnie jak arbuzy to warzywa, choć z uwagi na ich słodycz, kolor i zapach aż chce się je przypisać do grupy typowo owocowej do której należą choćby jabłka, gruszki, czy też śliwy. Wykorzystanie kulinarne także ku temu by skłaniało, zatem jedni je przydzielają (słusznie) do warzyw, a inni do typowych roślin owocowych.
DIONP uprawia melony od wielu już lat. Uprawa jest prowadzona w gruncie (nie pod osłonami) w warunkach Podkarpacia, gdzie klimat pozwala na uprawę wielu gatunków ciepłolubnych. W warunkach północnej Polski przy uprawie niektórych odmian melonów, zwłaszcza zagranicznych może istnieć potrzeba uprawy ich pod osłonami lub okresowym okryciem z uwagi na niższe temperatury, ale i krótszą wegetację. W takich regionach dobrze jest zatem wysiewać odmiany wczesne, szybko rosnące. Melony, tak jak kawony (arbuzy) przestały być kojarzone z egzotyką, gdyż na rynku są odmiany dostosowane do klimatu Polski. Są już wielkopowierzchniowe ich uprawy, z których plon trafia do marketów i na bazary. Melony każdy sam może uprawiać. Są proste w uprawie, tak jak choćby ogórki, ale wymagają pielęgnacji.
Uprawę melonów na podstawie doświadczenia DIONP opisaliśmy TUTAJ. Zapraszamy do lektury.
Sweet America Ibrido F1 to średniowczesna odmiana, która uda się na południu i na północy Polski (o ile lata nie będą tu chłodne). W warunkach południowo-wschodniej Polski zbiory tej odmiany (uprawiana w gruncie) zaczynają się zwykle od połowy sierpnia i trwają do września, czasem października. Celem uzyskania dużych owoców dobrze jest pozostawić na jednej roślinie 3-4 zawiązki, a resztę usuwać.
Jest to odmiana polecana do uprawy polowej ale i pod osłony (wcześniej zaplonuje). Owoce są owalno-kuliste. Osiągają zwykle masę do 1,2-1,4 kg, ale mogą być większe, jak i mniejsze. W uprawie DIONP w gruncie jeden z owoców miał wagę 1,6 kg, ale za to najmniejszy tylko 0,5 kg. Pierwszy owoc zwykle jest największy.
Skórka owocu jest początkowo sinozielona. Przez owoc w równych odstępach przebiegają zielone pasy w zagłębieniu w skórce, które pozostają widoczne do pełnej dojrzałości owocu. Dojrzały owoc pokrywa się delikatną siateczką. Zmienia także barwę na żółtą. Należy jednak uważać z kolorem, gdyż na fotografiach odmiana ta pokazywana jest jakocałkowicie żółta, co ma świadczyć o dojrzałości. Może się jednak zdarzyć (co nam się przytrafiło w upalnym roku 2022), że już przebarwiający się na żółto owoc (ale delikatnie) jest w środku w pełni dojrzały. Gdyby zatem go przytrzymać w uprawie jeszcze dłużej do czasu 100% zżółknięcia skórki, to by przejrzał i był niesmaczny. Obserwujmy zatem kolor skórki, w tym warto powąchać owoc - aromat melona wskazuje, że już dojrzewa.
Miąższ ma pomarańczowe zabarwienie i jest zwykle grubości 4-6 cm. Ma bardzo dobry aromat i smak, co potwierdzamy.
Sweet America Ibrido F1 dobrze sobie radzi tak w lata upalne. Trzeba jednak uważać na niektóre opisy mówiące, że jest odporny na mączniaka prawdziwego. Nie jest w 100% odporny. Tak jak wiele innych odmian jest porażany, ale faktycznie słabiej. Uwagę tak jak i przy innych melonach trzeba jednak zwrócić na mączniaka rzekomego dyniowatych. On stanowi problem, choć akurat ta odmiana nieco wolniej ulega zniszczeniu bez prowadzenia ochrony. Jego tolerancję na mączniaka rzekomego przyrównalibyśmy do odmiany Emir F1.