Jak zebrać nasiona z pomidorów? Kilka słów o nasionach F1
20 sierpnia, 2022Podłoże ogrodnicze – jakie dodatki warto do niego stosować?
10 grudnia, 2022Ładna róża kalafiora to podstawa
Część ogrodników uprawiających kalafiory białe po raz pierwszy zwraca się z zapytaniem, dlaczego róże zamiast białych (bo wysiewali odmiany o białych różach) są żółte, nieapetyczne? Odpowiedź jest banalnie prosta – to skutek promieni słonecznych. Słońce powoduje przebarwianie się odsłoniętych róż na kolor żółty, ale tu trzeba od razu zaznaczyć, że są odmiany, które nie ulegają temu procesowi – na rynku są profesjonalne odmiany „słońco-odporne”. Wiele też zależy od tego jak silne jest promieniowanie słoneczne, a ono może w niektóre dni być mocne.
Profesjonalni ogrodnicy, którzy mają odmiany podatne na żółknięcie wykonują bardzo pracochłonną pracę jaką jest załamywanie liści lub ich gumkowanie albo też za pomocą specjalnych maszyn je szyją !!! Chodzi o to, żeby odciąć różom dostęp do bezpośredniego światła słonecznego, dzięki czemu zachowują idealną biel. Załamywanie liści polega na ich nadłamywaniu tak, aby leżały na górze rośliny, chroniąc wnętrze, gdzie jest róża. Gumkowanie polega na podwiązywaniu liści kalafiorów nad różą tak, aby stworzyć stożek z liści chroniący wnętrze przed słońcem. Do tego celu używa się zwykle gumki recepturki. Szycie polega na tym samym, ale używa się maszyny, która biodegradowalną nicią wiąże liście ze sobą tworząc kokon nad różą.
Okrywanie róż stosuje się zwykle na 3 tygodnie przed zbiorem. Absolutnie nie jest tak, że robi się to zaraz po zawiązaniu się róż – to złe działanie. Ogrodnicy hobbyści zwykle stosują załamywanie liści, ewentualnie okrywy z czarnej włókniny lub worków jutowych - byle nie osłony z plastiku i folii bo może dojść do zaparzenia róż i ich gnicia.
Uprawiając kalafiory o kolorowych różach (żółte, zielone, różowe, czerwone, fioletowe) trzeba zwracać uwagę na zalecenia producentów. Zwykle ich się nie okrywa, ale odmian jest wiele i niekiedy może być to warunek dla uzyskania ładnego koloru róż. Czytajmy zatem opisy przy kupowanych odmianach.
Czymś innym jest żółknięcie kalafiorów starych, jako efekt ich zbyt długiego przechowywania. W trakcie gotowania kalafior też może żółknąć np. wskutek zasadowej wody, więc aby tego uniknąć należy obniżyć jej pH np. sokiem z cytryny w trakcie gotowania. Wskazuje się też, że żelazne garnki do gotowania powodują, że kalafior brązowieje, a aluminiowe, że żółknie.