Marchew odmiany Gniff – fioletowo-różowo-białe korzenie
20 lipca, 2023Marchew odmiany Pariser Markt 5 – wczesna, kuliste korzenie
3 lutego, 2024Jak uprawiać marchew?
Podstawowe informacje o wymaganiach marchwi co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Marchew o białawym korzeniu
Marchew Kuttinger to odmiana średniowczesna. Pochodzi prawdopodobnie ze Szwajcarii, gdzie była uprawiana w rejonie Küttinger już 300 lat temu. Niektóre źródła wskazują jednak na azjatyckie korzenie, a dokładniej Afganistan. Cechuje się rzadko spotykanym białym lub lekko kremowym zabarwieniem skórki oraz miąższu. Warto pamiętać, że dawniej biała kolor marchwi to był standard. Dopiero od kilkudziesięciu lat wykreował się kult pomarańczowych marchewek, które powstały w wyniku krzyżowania różnych odmian.
Korzenie są średniej długości, w dobrych warunkach glebowych, temperaturowych i wilgotnościowych mogą osiągać ok. 20 cm długości, jednak gleba musi być dobrze uprawiona, żyzna i wilgotna. Korzeń jest ostro zakończony, u góry jest szeroki, zwęża się ku końcówce, ma biały lub lekko kremowy kolor. Przypomina wyglądem korzeń pasternaku lub pietruszki, z tym że skórka jest bardziej gładka jednolita. Po przekrojeniu korzenia widać, że rdzeń ma jaśniejszy odcień i jest otoczony wyraźnym pierścieniem. Nać i pędy są zielone. Miąższ jest delikatny w smaku, słodki, ale z gorzkawym posmakiem, marchewkowy.
W uprawie DIONP na grządce podwyższanej odmiana Kuttinger osiągnęła korzeń ok. 15 cm długości. Średnica korzenia w najgrubszej części wyniosła 3 cm. Odmiana polecana do gruntu na warzywniku, ale i do odpowiednio wysokich grządek podwyższanych.