
Kapusta czerwona odmiany Rufus – średniowczesna
14 grudnia, 2023
Kapusta czerwona stożkowa odmiany Kalibos
16 grudnia, 2023Odmiana średniopóźna
Kapusta San Michele to średniopóźna odmiana kapusty włoskiej, wytwarzająca ciekawie wyglądające główki – zielone z czerwonym rumieńcem. Pochodzi z północnych Włoch, z powodzeniem może być uprawiana również w Polsce.
Zewnętrzne liście są duże, ciemnozielone, błyszczące, pęcherzykowate na całej powierzchni. Wewnętrzne liście tworzące główkę także są lekko pomarszczone, mają jasnozielony kolor z fioletowo-różowym rumieńcem, co sprawia, że wyglądają bardzo efektownie. Same główki są średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone, ich masa wynosi zazwyczaj ok. 1,5-2 kg. Liście są cienkie i delikatne, bardzo smaczne, słodkie i soczyste.
Kapusta to warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Nadaje się do bezpośredniego spożycia w postaci surówek lub sałatek, a także do kiszenia i mrożenia. Można z niej przygotowywać zupy, zapiekanki, dania duszone czy też smażone.
Odmiana San Michele polecana jest do uprawy wiosennej z rozsady, można ją uprawiać zarówno w tunelach foliowych, jak i w gruncie. Rozsadę przygotowujemy w marcu w nieogrzewanym tunelu foliowym. Rośliny wysadzamy do gruntu w kwietniu/maju w zależności od wielkości sadzonek i warunków pogodowych. Kapusta wymaga słonecznego stanowiska i żyznej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. Z uwagi na wysokie zapotrzebowanie na wodę, może wymagać podlewania w okresach suszy.