
Arbuz odmiany Bingo – jasnozielona marmurkowata skórka, różowoczerwony miąższ
13 grudnia, 2023
Kapusta włoska odmiany San Michele – średniopóźna
15 grudnia, 2023Odmiana na wcześniejszy zbiór
Kapusta Rufus to odmiana kapusty czerwonej, charakteryzująca się pięknym, fioletowo-bordowym kolorem główek. Jest to odmiana średniowczesna.
Rośliny są niskie, nie wykazują tendencji do przewracania się. Zewnętrzne liście są dość duże, lekko pofalowane, pokryte woskowym nalotem. Główki są kuliste, zwięzłe, fioletowo-bordowe. Ich masa wynosi zazwyczaj ok. 1,3-2 kg.
Odmiana Rufus polecana jest do uprawy wiosennej z rozsady, zarówno w tunelach foliowych, jak i w gruncie. Może być wysiewana w dwóch terminach – plon z wcześniejszego siewu przeznaczony jest do bieżącego wykorzystania, na świeżo i na przetwory, natomiast z siewu późniejszego – do krótkiego przechowywania. Kapusta tej odmiany nie wykazuje tendencji do pękania, dlatego może być zbierana później niż inne.
Z kapusty czerwonej można przygotowywać różnorodne potrawy – najczęściej są to surówki, sałatki, zupy, a także przetwory. Liście mogą stanowić dodatek do potraw mięsnych, kotletów i dań jednogarnkowych typu leczo. Kapusta czerwona nadaje się także do kiszenia.
Kapustę uprawiamy z rozsady, którą przygotowujemy w marcu w nieogrzewanym tunelu foliowym. Rozsadę wysadzamy do gruntu w kwietniu/maju w zależności od wielkości sadzonek i warunków pogodowych. Roślina wymaga słonecznego stanowiska i żyznej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. Z uwagi na wysokie zapotrzebowanie na wodę, kapusta może wymagać podlewania w okresach suszy.