Kapusta włoska odmiany San Michele – średniopóźna
15 grudnia, 2023Kapusta włoska odmiany Vertus 2 – średniopóźna
16 grudnia, 2023Odmiana o stożkowej główce
Kapusta Kalibos to europejska odmiana kapusty czerwonej, charakteryzująca się niezwykłym kształtem główek. Jest to odmiana średniopóźna.
Zewnętrzne liście są dość duże, lekko pofalowane, zielono-fioletowe, ciemniejsze niż wewnętrzne i pokryte woskowym nalotem. Główki mają wyraźnie stożkowy kształt, są zwięzłe, intensywnie fioletowo-purpurowe. Nie rosną zbyt duże, ich masa wynosi zazwyczaj ok. 1,5-2 kg. Są bardzo smaczne, słodkawe, kruche i soczyste.
Odmiana Kalibos polecana jest przede wszystkim do bieżącego wykorzystania z uwagi na walory smakowe, nadaje się również do krótkotrwałego przechowywania.
Z kapusty czerwonej można przygotowywać różnorodne potrawy – najczęściej są to surówki, sałatki, zupy, a także przetwory. Liście mogą stanowić dodatek do potraw mięsnych, kotletów i dań jednogarnkowych typu leczo, nadaje się także do kiszenia.
Kapustę uprawiamy z rozsady, którą przygotowujemy w marcu w nieogrzewanym tunelu foliowym. Rozsadę wysadzamy do gruntu w kwietniu/maju w zależności od wielkości sadzonek i warunków pogodowych. Roślina wymaga słonecznego stanowiska i żyznej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. Z uwagi na wysokie zapotrzebowanie na wodę, kapusta może wymagać podlewania w okresach suszy.