Fasolka szparagowa – warzywo o bogatej ofercie odmian
3 sierpnia, 2023Fasola na suche nasiona odmiany Coco Nain Blanc Precoce – kuliste nasiona
31 grudnia, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Karminowe nasiona
Fasola karłowa Toska to polska odmiana uprawiana na suche nasiona zaliczana do odmian wczesnych. Wyróżnia się piękną karminową barwą nasion. Bardzo dobrze plonuje i równomiernie dojrzewa. Rośliny o wzniesionym pokroju osiągają wysokość 35-40 cm.
Liście są zielone, kwiaty białe. Strąki są proste lub lekko zagięte, długie, osiągają ok. 12-15 cm. Początkowo są zielone, następnie w miarę wzrostu i dojrzewania wypełniają się nasionami, ostatecznie przybierają beżową barwę i zasychają. Nasiona są wydłużone, wielkościowo wyrównane, mają lekko nerkowaty lub owalny kształt i osiągają ok. 1,5-2 cm długości, charakteryzują się błyszczącym czerwono-bordowym (karminowym) kolorem.
Nasiona nadają się do gotowania i konserwowania, można je spożywać solo lub jako dodatek do potraw. Z uwagi na nietypowy kolor mogą uatrakcyjnić wizualnie danie np. sałatkę, zupę czy też gulasz.
Rośliny nie są odporne na mróz, nasiona kiełkują w temperaturze ok. 12-15 st. C., dlatego wysiewa się je zwykle od połowy maja do połowy czerwca, maksymalnie do początku lipca, aby rośliny zdążyły wydać plon. Zbiory przeprowadza się, gdy strąki zasychają i twardnieją, co następuje we wrześniu/październiku. Fasola lubi miejsca ciepłe i nasłonecznione, w cieniu rośnie gorzej. Polecana do uprawy w gruncie, ale równie dobrze radzi sobie w donicach np. na balkonie lub tarasie.