
Fasola na suche nasiona odmiany Riposta
31 grudnia, 2023
Bielenie pni drzew – dlaczego warto to robić?
1 stycznia, 2024Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Hobbyści często ją uprawiają
Fasola Igołomska to bardzo wczesna i plenna odmiana. Jest jedną z bardziej popularnych odmian uprawianych na suche nasiona. Rośliny osiągają wysokość 35-50 cm i charakteryzują się wzniesionym pokrojem, nie wykazują tendencji do nadmiernego zagęszczania się. Kwitną na biało. Strąki w większości są proste, dojrzewają równomiernie, co ułatwia zbiór. Początkowo są zielone, następnie w miarę wzrostu i dojrzewania wypełniają się nasionami, ostatecznie przybierają beżową barwę i zasychają. Nasiona są średniej wielkości, mają cylindryczny, wydłużony kształt, okrywa nasienna jest biała z nielicznym ciemniejszym żyłkowaniem.
Rośliny nie są odporne na mróz, nasiona kiełkują w temperaturze ok. 12-15 st., dlatego wysiewa się je od połowy maja, najczęściej do połowy czerwca. Późniejszy siew prowadzi do obniżenia plonu, istnieje też ryzyko, że część plonu nie zdąży dojrzeć przed końcem sezonu wegetacyjnego. Zbiory przeprowadza się stopniowo, gdy strąki zasychają i stają się brązowe, co następuje we wrześniu. Fasola lubi miejsca ciepłe i nasłonecznione, w cieniu rośnie gorzej. Zwykle uprawiana jest w gruncie, ale równie dobrze radzi sobie w donicach np. na balkonie lub tarasie.
Pod kątem użytkowym wykorzystuje się dojrzałe nasiona, które można zjadać po ugotowaniu samodzielnie, w sosie (fasolka po bretońsku), w zupach czy też jako dodatek do sałatek. Poza tym z nasion przyrządza się pasztety, pasty do smarowania pieczywa, kotlety, a nawet ciasta. Zielone strąki są twarde i łykowate, więc zwykle nie są wykorzystywane kulinarnie.