Cukinia odmiany Striato D’Italia – wczesna, paskowane owoce
16 grudnia, 2023Cukinia odmiany Nefertiti – wczesna, owoce ciemnozielone
17 grudnia, 2023Wczesna odmiana w cętki
Cukinia Nimba to polska, wczesna odmiana. Jest bardzo plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, rozłożyste, o pokroju krzaczastym - osiągają do 50-60 cm wysokości i ok. 100-120 cm szerokości. Liście osadzone na długich i grubych łodygach są duże, ciemnozielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u innych dyniowatych.
Owoce mają wydłużony, maczugowaty kształt i jasnozieloną, błyszczącą skórkę pokrytą jaśniejszymi drobnymi cętkami i ciemnozielonymi nieregularnymi pasami. Miąższ jest jasny, kremowy, o delikatnym smaku. Owoce najlepiej zbierać, gdy osiągają ok. 15-20 cm długości, są wtedy najsmaczniejsze, chociaż cukinie mogą dorastać nawet do 40 cm i ważyć ok. 2-3 kg. Cukinia nie jest odporna na mróz, niszczy ją nawet niewielki przymrozek, dlatego nasiona wysiewa się wprost do gruntu dopiero w drugiej połowie maja. Nie jest to roślina bardzo wymagająca, wystarczy zapewnić jej słoneczne, zaciszne stanowisko i żyzne, dostatecznie wilgotne podłoże. Sukcesywny zbiór owoców pobudza roślinę do wytwarzania kolejnych.
Młode egzemplarze cukinii mają cienką skórkę i miękkie nasiona, dlatego nadają się do jedzenia w całości. W miarę dojrzewania skórka staje się grubsza i twarda, więc owoce wymagają obierania. Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, nadaje się do jedzenia na surowo np. w sałatkach oraz na ciepło po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu w postaci zup, zapiekanek, gulaszy. Można przygotowywać z niej kiszonki i pikle. Jadalne są także kwiaty cukinii, które nadziewa się i zapieka lub smaży w cieście naleśnikowym.
Uprawa tej odmiany niczym się nie różni od uprawy innych odmian cukinii.