Cukinia odmiany Lajkonik – paskowane owoce
16 grudnia, 2023Cukinia odmiany Nimba – wczesna, w cętki
16 grudnia, 2023Wczesna odmiana o paskowanych owocach
Cukinia Striato D'Italia to wczesna, włoska odmiana charakteryzująca się ciekawą barwą owoców, które są w paski. Jest bardzo plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny zajmują dużo miejsca, są rozłożyste, o pokroju krzaczastym - osiągają do 50-60 cm wysokości i ok. 100-120 cm szerokości. Liście osadzone na długich i grubych łodygach są zielone, duże. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u innych dyniowatych.
Owoce są bardzo długie, mają wydłużony, maczugowaty kształt, a ich powierzchnia jest delikatnie żebrowana. Skórka jest zielona, pokryta jaśniejszymi nieregularnymi pasami, które w miarę dojrzewania zmieniają kolor na beżowy, a ostatecznie na żółty. Miąższ jest jasny, kremowy, o delikatnym smaku. Owoce najlepiej zbierać, gdy osiągają ok. 15-20 cm długości, są wtedy najsmaczniejsze, chociaż cukinie tej odmiany mogą dorastać nawet do 40 cm. Cukinia nie jest odporna na mróz, niszczy ją nawet niewielki przymrozek, dlatego nasiona wysiewa się wprost do gruntu dopiero w drugiej połowie maja. Nie jest to roślina bardzo wymagająca, wystarczy zapewnić jej słoneczne, zaciszne stanowisko i żyzne, dostatecznie wilgotne podłoże. Sukcesywny zbiór owoców pobudza roślinę do wytwarzania kolejnych.
Młode egzemplarze cukinii mają cienką skórkę i miękkie nasiona, dlatego nadają się do jedzenia w całości. W miarę dojrzewania skórka staje się grubsza i twarda, więc owoce wymagają obierania. Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, nadaje się do jedzenia na surowo np. w sałatkach oraz na ciepło po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu w postaci zup, zapiekanek, gulaszy. Można przygotowywać z niej kiszonki i pikle. Jadalne są także kwiaty cukinii, które nadziewa się i zapieka lub smaży w cieście naleśnikowym.
Uprawa tej odmiany niczym się nie różni od uprawy innych odmian cukinii.