Carpaccio z kolorowych buraków ćwikłowych – pyszne i zdrowe
16 lipca, 2020Pieczone owoce do słoików na zimę
5 sierpnia, 2020Bób
Składniki:
Wykonanie:
Świeży lub mrożony bób przekładamy do większej miseczki. Obraną cebulę, czosnek, papryczkę chilii kroimy w plasterki i dodajemy do bobu. Następnie wlewamy oliwę, wsypujemy sól, dodajemy rozmaryn i ewentualnie sok z cytryny, mieszamy dokładnie. Całość wykładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni celsjusza około 20-40 minut (w zależności od wielkości bobu). Następnie zdejmujemy folię i włączamy opcję grill, dopiekając bób jeszcze około 5-10 minut – skórka nabierze brązowego koloru w niektórych miejscach. Gotowy bób przekładamy do miseczki, można spożywać go solo lub w połączeniu z różnymi sałatkami, czy też z sosem tzatziki.