
Bakłażan odmiany Snake of Mugla – fioletowe owoce na kształt węża
6 stycznia, 2023Wczesny, plenny bakłażan
Bakłażan Nigral F1 to odmiana wczesna, plenna, której cechą charakterystyczną jest brak kolców na szypułce, dzięki czemu zbiór owoców jest ułatwiony - nie kłuje w palce.
Rośliny o luźnym, wzniesionym pokroju osiągają 50-70 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone, mają wydłużony lancetowaty kształt i lekko powcinane brzegi, wyrastają na długich ogonkach. Kwiaty są puste, jasnofioletowe z żółtym słupkiem. Owoce są twarde, mają lekko wydłużony, maczugowaty kształt, zwieszają się na roślinie. Osiągają ok. 17-25 cm długości i wagę ok. 300-500 g. Skórka o bardzo atrakcyjnym wyglądzie jest ciemnofioletowa, jednolita, błyszcząca, cienka. Miąższ jest biały, delikatny w smaku, bardzo smaczny, bez wyczuwalnej goryczki. Do owoców dość mocno przylegają liście okrywowe, a same owoce osadzone są na długich szypułkach.
Odmiana Nigral F1 dobrze znosi wysokie temperatury, rośnie zdrowo dając wyrównany plon, a owoce dobrze przechowują się. Polecana jest do uprawy w tunelach foliowych i szklarniach. Można także uprawiać ją w gruncie na miejscach słonecznych i ciepłych, gdy nie ma się osłon.
Bakłażan jest rośliną ciepłolubną o długim okresie wegetacji, więc najlepiej uprawiać go z rozsady, którą wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca. Nie jest mrozoodporny, temperatury poniżej zera niszczą rośliny. Owoce zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ale mają odpowiednią wielkość, jędrną skórkę i nasycony kolor.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Nadają się do grillowania w całości lub w plastrach, a także faszerowania.