Kalarepa odmiany Wiedeńska Biała
2 lipca, 2023Kalarepa Dyna
Kalarepa Dyna to silnie rosnąca, historyczna odmiana wyróżniająca się ciekawym, fioletowym lub fioletowo-różowym kolorem skórki kontrastującym z kolorem liści.
Jest to odmiana średnio-wczesna. Częścią użytkową rośliny są kuliste zgrubienia średniej wielkości, które w sprzyjających warunkach uprawy mogą osiągać naprawdę duże rozmiary (10-12 cm średnicy).
Liście są duże, mają powcinane brzegi i zielony kolor, osiągają ok. 50 cm długości. Osadzone są na długich zielono-fioletowych lub fioletowych ogonkach. Zgrubienia osiągają masę nawet do 400-450 g, mają fioletowo-różową cienką skórkę i jasny, biało-zielony miąższ, który jest chrupiący i soczysty, bardzo smaczny.
Kalarepę można zjadać na surowo jako samodzielną przekąskę, a także dodatek do sałatek lub gotowaną, pieczoną, smażoną. Jadalne są również liście, szczególnie młode, które dodaje się najczęściej do zapiekanek, omletów i zup.
Zaletą odmiany Dyna jest nie tylko bardzo dobry smak i chrupkość, ale przede wszystkim to, że miąższ nie drewnieje nawet mimo dużych rozmiarów zgrubień. Dodatkowo są odporne na pękanie i można je bardzo długo przechowywać.
Kalarepę uprawia się z rozsady lub z siewu bezpośredniego, nasiona wysiewa się wiosną w marcu/kwietniu – na rozsadę lub w czerwcu bezpośrednio na grządkach. Dobrze udaje się na glebach lżejszych, przepuszczalnych, bogatych w próchnicę oraz o dostatecznej wilgotności. Lubi stanowiska słoneczne lub lekko zacienione. Znosi niewielkie przymrozki, ale rozsada posadzona zbyt wcześnie może szybciej wybijać w pędy kwiatostanowe, gdy jest narażona na niskie temperatury. Kalarepa nadaje się do uprawy bezpośrednio w gruncie, w tunelach i szklarniach, a także w odpowiednio dużych donicach na balkonach i tarasach.