Musztardowiec odmiany Wasabino – wąskie, zielone, mocno karbowane liście, ostry smak
8 kwietnia, 2023Musztardowiec Green In Snow – wąskie, zielone, lekko karbowane liście, ostry smak
8 maja, 2023Szpinak Parys F1 ma dość grube liście
Szpinak Parys F1 to uniwersalna odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie. Rośliny mają rozłożysty pokrój, dorastają do ok. 20-30 cm wysokości, liście ułożone są w formie gęstej rozety, rosną na długich ogonkach, mają owalny kształt o gładkich, lekko pofalowanych brzegach. Mają delikatnie karbowaną powierzchnię z widocznymi nerwami liściowymi. Są intensywnie zielone, duże, grubsze niż u innych odmian, delikatne w smaku.
Liście szpinaku można zrywać na bieżąco w miarę potrzeb lub wyrywając całą roślinę. Nadają się do bezpośredniego spożycia lub mrożenia, jako dodatek do sałatek lub koktajli, czy też do makaronu, mięs lub jako nadzienie do pierogów. Najlepiej pozyskiwać młode liście, które są najsmaczniejsze. Gdy szpinak zaczyna kwitnąć, liście stają się twardsze, a ich smak pogarsza się.
Szpinak to roślina jednoroczna, łatwa w uprawie, bardzo plenna. Polecana jest do uprawy gruntowej, nadaje się także do uprawy w pojemnikach na balkonie lub tarasie. Szpinak nie jest bardzo wymagający, najlepiej jednak udaje się uprawiany w żyznym, przepuszczalnym i dostatecznie wilgotnym podłożu oraz na słonecznym stanowisku. Dobrze rośnie także w lekkim półcieniu. Można go uprawiać z siewu wiosennego (jak tylko ziemia odmarznie) lub wysiewać latem na przełomie lipca i sierpnia do zbioru jesienią. Nadaje się także do siewu późnojesiennego, w takim terminie, aby nie zdążył wzejść przed zimą, nasiona wykiełkują wówczas wczesną wiosną. Szpinak reaguje na długość dnia, więc wysiany zbyt późno, szybko przechodzi do fazy kwitnienia kosztem plonu liści.