
Kalarepa odmiany Wiedeńska Biała
2 lipca, 2023
Sałata krucha odmiany Derel
2 lipca, 2023Sałata rzymska
Sałata odmiany Parris Island Cos to sałata tworząca wydłużone niezbyt ścisłe główki lub wzniesioną luźną rozetę sztywnych liści. Jest to odmiana średniowczesna polecana do uprawy wiosennej i jesiennej. Pochodzi z USA i została nazwana na cześć wyspy Parris w Karolinie Południowej.
Długie, owalne liście mają karbowaną powierzchnię i gładkie brzegi oraz intensywny zielony kolor (wewnętrzne liście są jaśniejsze). Są chrupiące i jędrne, twardsze niż liście sałaty masłowej i mniej kruche niż liście sałaty lodowej, w smaku lekko orzechowe. Można je pozyskiwać z rośliny pojedynczo w miarę potrzeb, jednak najlepiej zaczekać na zawiązanie główek – wewnętrzne młode liście są najsmaczniejsze. Główki osiągają najczęściej 15-30 cm wysokości i ok. 600-800 g wagi. Świeże liście wykorzystuje się jako podstawowy składnik sałatek i surówek, burgerów, wrapów oraz do ozdabiania potraw. Nadają się także do przygotowania zupy.
Sałata rzymska odmiany Parris Island Cos
Zaletą odmiany Parris Island Cos jest przede wszystkim jej trwałość, główki nadają się do dłuższego przechowywania w lodówce nie tracąc przy tym jędrności. Dodatkowo jest odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe, lepiej niż inne sałaty znosi suszę i upały.
Sałatę Parris Island Cos można uprawiać zarówno w gruncie, jak i w nieogrzewanych tunelach foliowych lub szklarniach.
Sałata to roślina łatwa w uprawie. Szybko kiełkuje i daje zadowalający plon. Najlepiej rośnie w chłodniejszych okresach, siana wiosną i jesienią. Dobrze znosi krótkotrwałe spadki temperatur, nawet poniżej 0°C, jednak nie jest w pełni mrozoodporna. Sałata lubi osłonięte, słoneczne stanowiska lub lekki półcień. Preferuje przepuszczalne, żyzne i umiarkowanie wilgotne podłoże, gdyż nadmiar wody może spowodować gnicie liści i przyczynić się do wystąpienia chorób. Z kolei susza sprawia, że sałata rośnie wolno, liście gorzknieją.