Kalarepa odmiany Delikatess Blauer- fioletowa skórka, kremowobiały miąższ
17 lutego, 2023Kalarepa fioletowa odmiany Dyna
6 lipca, 2023Kalarepa "biała"
Kalarepa Wiedeńska Biała to odmiana wczesna. Częścią użytkową rośliny są kuliste, lekko spłaszczone zgrubienia średniej wielkości. Liście są średniej wielkości, mają powcinane brzegi i zielony kolor, mają do 50 cm długości wraz z ogonkami, które nie są zbyt długie. Zgrubienia osiągają masę 100-200 g, mają jasnozieloną cienką skórkę i jasny, białozielony chrupiący i soczysty miąższ.
Kalarepę można zjadać na surowo lub gotowaną, pieczoną, smażoną. Jadalne są również liście, które wykorzystuje się najczęściej w formie dodatku do zapiekanek, omletów i zup.
Wiedeńska Biała tworzy bardzo smaczne zgrubienia, jednak w jej przypadku nie należy zwlekać ze zbiorem, ponieważ odmiana ma tendencję do drewnienia. Najlepiej zatem wyrywać młode kalarepki, ponieważ zbyt duże stają się łykowate, mają także skłonność do parcenia.
Kalarepę uprawia się z rozsady lub z siewu bezpośredniego, nasiona wysiewa się wiosną w marcu – na rozsadę lub w czerwcu bezpośrednio na grządkach. Dobrze udaje się na glebach lżejszych, przepuszczalnych, bogatych w próchnicę oraz o dostatecznej wilgotności. Lubi stanowiska słoneczne lub lekko zacienione. Znosi niewielkie przymrozki, ale rozsada posadzona zbyt wcześnie może szybciej wybijać w pędy kwiatostanowe, gdy jest narażona na niskie temperatury. Podobnie dzieje się podczas dużych upałów – zgrubienia drewnieją, a rośliny wybijają w pędy kwiatostanowe. Kalarepa nadaje się do uprawy bezpośrednio w gruncie, w tunelach i szklarniach, a także w odpowiednio dużych donicach na balkonach i tarasach