Sałata krucha odmiany Derel
2 lipca, 2023Cykoria liściowa odmiany Spadona
2 lipca, 2023Sałata rzymska
Sałata odmiany Forellenschluss to ciekawa odmiana o interesującym kolorze liści, które są jasnozielone i nieregularnie pokryte bordowymi plamkami różnej wielkości. Tworzy wydłużone niezbyt ścisłe główki lub wzniesioną luźną rozetę sztywnych liści. Jest to odmiana średnio-wczesna polecana do uprawy wiosennej i jesiennej. Pochodzi prawdopodobnie z Austrii, a jej nazwa nawiązuje do ubarwienia ciała pstrągów.
Wydłużone, owalne liście mają lekko karbowaną powierzchnię i gładkie brzegi. Są jasnozielone i nieregularnie pokryte bordowymi plamkami na całej powierzchni, przy czym wewnętrzne liście są jaśniejsze, żółtawe i mają większą ilość plamek. Liście są bardzo smaczne, chrupiące, twardsze niż liście sałaty masłowej jednak mniej kruche niż liście sałaty lodowej, w smaku lekko słodkie i jednocześnie gorzkawe. Można je pozyskiwać z rośliny pojedynczo w miarę potrzeb lub wycinać w całości. Główki osiągają najczęściej 20-30 cm wysokości. Świeże liście wykorzystuje się jako podstawowy składnik sałatek i surówek, burgerów, wrapów oraz do ozdabiania potraw.
Sałata rzymska Forellenschluss
Sałatę Forellenschluss można uprawiać zarówno w gruncie, jak i w nieogrzewanych tunelach foliowych lub szklarniach. Zaletą odmiany jest przede wszystkim jej trwałość, główki nadają się do dłuższego przechowywania w lodówce nie tracąc przy tym jędrności. Dodatkowo późno wybija w pędy kwiatostanowe i lepiej niż inne sałaty znosi upały.
Sałata to roślina łatwa w uprawie. Szybko kiełkuje i daje zadowalający plon. Najlepiej rośnie w chłodniejszych okresach, siana wiosną i jesienią. Dobrze znosi krótkotrwałe spadki temperatur, nawet poniżej 0°C, jednak nie jest w pełni mrozoodporna. Sałata lubi osłonięte, słoneczne stanowiska lub lekki półcień. Preferuje przepuszczalne, żyzne i umiarkowanie wilgotne podłoże, gdyż nadmiar wody może spowodować gnicie liści i przyczynić się do wystąpienia chorób. Z kolei susza sprawia, że sałata rośnie wolno, a liście stają się twarde i gorzknieją.
1 Comments
Byłem zachwycony, że wszedłem na to miejsce . Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i częściej wpadał, żeby zobaczyć nowe posty.