Sałata masłowa odmiany Safir – głowiasta, jasnozielone liście
23 czerwca, 2023Sałata masłowa odmiany Quattro stagioni – głowiasta, bordowo-zielone liście
23 czerwca, 2023Sałata masłowa Sahim
Sałata odmiany Sahim to sałata głowiasta masłowa, przeznaczona do uprawy w gruncie. Można ją jednak uprawiać także w nieogrzewanych tunelach, gdzie plonuje równie dobrze. Jest to odmiana średnio wczesna. Dodatkowo liście nie gorzknieją w miarę wzrostu i stosunkowo późno wytwarza pęd kwiatostanowy.
Roślina tworzy kuliste, zwarte główki średniej wielkości. Liście są pofalowane, mają bordowo-zielony kolor oraz pęcherzykowatą powierzchnię, w smaku są delikatne, smaczne, lekko słodkie, o maślanej teksturze. Można je pozyskiwać z rośliny pojedynczo, obrywając w miarę potrzeb zewnętrzne liście lub zaczekać aż wytworzy główkę i wtedy wycinać ją w całości. Liście sałaty wykorzystuje się jako dodatek do kanapek, ale przede wszystkim do przygotowywania różnorodnych sałatek stanowiących samodzielne danie lub uzupełnienie obiadu.
Sałata masłowa Sahim
Sałata to roślina łatwa w uprawie. Szybko kiełkuje i daje zadowalający plon. Najlepiej rośnie w chłodniejszych okresach, siana wiosną i jesienią. Dobrze znosi krótkotrwałe spadki temperatur, nawet poniżej 0°C, jednak nie jest w pełni mrozoodporna.
Sałata lubi osłonięte, słoneczne stanowiska lub lekki półcień. Preferuje przepuszczalne, żyzne i umiarkowanie wilgotne podłoże, gdyż nadmiar wody może spowodować gnicie liści i przyczynić się do wystąpienia chorób. Z kolei susza sprawia, że sałata rośnie wolno, liście stają się gorzkie. Niektóre odmiany mają tendencję do wybijania w pęd kwiatostanowy, gdy robi się zbyt ciepło. Sałatę z powodzeniem można uprawiać w pojemnikach na balkonach i tarasach.