
Sałata masłowa odmiany Sahim – głowiasta, bordowo-zielone liście
23 czerwca, 2023
Sałata dębolistna odmiany Dubacek – jasnozielone, powcinane liście
23 czerwca, 2023Sałata masłowa Quattro stagioni
Sałata odmiany Quattro stagioni to sałata głowiasta masłowa o bardzo efektownym zabarwieniu liści, które są bordowo-zielone. Jest to odmiana wczesna, bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w tunelach i szklarniach, jednak nadaje się także do uprawy gruntowej.
Roślina tworzy kuliste, zwarte, dość duże główki o masie dochodzącej do ok. 250-300 g. Liście są lekko karbowane, mają zaokrąglony kształt i bordowo-zielony kolor. Są soczyste, delikatne i lekko słodkie w smaku. Można je obrywać z rośliny pojedynczo w miarę potrzeb lub zaczekać aż roślina wytworzy główkę i wtedy wycinać ją w całości. Z uwagi na ciekawy kolor liście sałaty Quattro stagioni wykorzystuje się do dekoracji potraw. Poza tym stanowią dodatek do pieczywa, wykorzystuje się je przede wszystkim do przygotowywania różnorodnych sałatek stanowiących samodzielne danie lub uzupełnienie obiadu.
Sałata masłowa Quattro stagioni
Sałata to roślina łatwa w uprawie. Szybko kiełkuje i daje zadowalający plon. Najlepiej rośnie w chłodniejszych okresach, siana wiosną i jesienią. Dobrze znosi krótkotrwałe spadki temperatur, nawet poniżej 0°C, jednak nie jest w pełni mrozoodporna. Sałata lubi osłonięte, słoneczne stanowiska lub lekki półcień. Preferuje przepuszczalne, żyzne i umiarkowanie wilgotne podłoże, gdyż nadmiar wody może spowodować gnicie liści i przyczynić się do wystąpienia chorób.