
Szpinak odmiany El Furio F1 (Syngenta)
7 czerwca, 2023
Sałata masłowa odmiany Sahim – głowiasta, bordowo-zielone liście
23 czerwca, 2023Sałata masłowa Safir
Sałata odmiany Safir to sałata głowiasta masłowa, przeznaczona do uprawy w szklarniach i tunelach, w tym ogrzewanych, z przeznaczeniem na zbiór jesienno-zimowy i wczesnowiosenny. Można ją jednak uprawiać także w gruncie i nieogrzewanych tunelach, gdzie plonuje równie dobrze. Jest to odmiana średnio wczesna.
Roślina tworzy kuliste, średnio zwarte główki. Liście są delikatne, smaczne, lekko słodkie, o maślanej teksturze, mają jasnozielony, jednolity kolor oraz lekko pofalowaną powierzchnię. Można je pozyskiwać z rośliny pojedynczo, obrywając w miarę potrzeb zewnętrzne liście lub po wytworzeniu główki wycinać ją w całości. Liście sałaty wykorzystuje się jako dodatek do kanapek, ale przede wszystkim do przygotowywania różnorodnych sałatek stanowiących samodzielne danie lub uzupełnienie obiadu. Z sałaty można przygotować także pożywną i smaczną zupę-krem.
Sałata masłowa Safir
Liście sałaty odmiany Safir nie gorzknieją w miarę wzrostu, a sama roślina stosunkowo późno wytwarza pęd kwiatostanowy.
Sałata to roślina łatwa w uprawie. Szybko kiełkuje i daje zadowalający plon. Najlepiej rośnie w chłodniejszych okresach, siana wiosną i jesienią. Dobrze znosi krótkotrwałe spadki temperatur, nawet poniżej 0°C, jednak nie jest w pełni mrozoodporna. Sałata lubi osłonięte, słoneczne stanowiska lub lekki półcień. Preferuje przepuszczalne, żyzne i umiarkowanie wilgotne podłoże, gdyż nadmiar wody może spowodować gnicie liści i przyczynić się do wystąpienia chorób. Sałatę z powodzeniem można uprawiać w pojemnikach na balkonach i tarasach.