Rzodkiewka odmiany Galaxy – okrągła, czerwona, delikatna (wiosna i jesień)
3 maja, 2024Rzodkiewka odmiany Flamboyant 2 – podłużna, czerwona z białym końcem (wiosna, jesień)
17 maja, 2024Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Czerwono-biała, łagodna rzodkiewka
Rzodkiewka odmiany Poloneza to odmiana wczesna, która daje plony po 29-33 dniach od wysiewu nasion. Nadaje się do uprawy wiosenno-jesiennej. Można ją wysiewać w gruncie i pod osłonami. Siewy wiosenne to zwykle marzec-maj (lub od lutego pod osłonami), a następnie w sierpniu i wrześniu. Rzodkiewka ta cechuje się dużą odpornością na parcenie miąższu.
Poloneza tworzy okrągłe zgrubienia, których średnica to zwykle 3-3,5 cm. Skórka jest dwukolorowa – czerwona od góry i biała na dole. Kolor czerwony zwykle zajmuje 85-95% zgrubienia. Miąższ jest biały lub lekko różowy, soczysty, chrupki, o delikatnym smaku.
Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.