Rzodkiewka odmiany Carmen – okrągła, czerwona, lekko pikantna (całoroczna)
3 maja, 2024Rzodkiewka odmiany Galaxy – okrągła, czerwona, delikatna (wiosna i jesień)
3 maja, 2024Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Czerwona, łagodna rzodkiewka
Rzodkiewka odmiany Frida F1 to odmiana wczesna, która daje plony już po 28 dniach od wysiewu nasion. Wskazuje się, że odmiana ta nadaje się do uprawy wiosenno-jesiennej. Można ją wysiewać w gruncie i pod osłonami. Siewy wiosenne to zwykle marzec-maj (lub od lutego pod osłonami), a następnie w sierpniu i wrześniu. Rzodkiewka ta cechuje się dużą odpornością na parcenie miąższu, a także wytwarza dość krótką nać.
Frida F1 tworzy okrągłe zgrubienia, których średnica to zwykle 2,5-3,5 cm. Skórka jest czerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupki, o delikatnym smaku.
Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.