
Rzodkiew odmiany Noir Long Poids d’Horlage – czarne zgrubienia z białym miąższem
1 stycznia, 2025
Cibora jadalna (migdał ziemny, chufa) odmiany Large Black – ciemne bulwy ziemne
1 stycznia, 2025Rzodkiew o różowo-fioletowej skórce i miąższu
Rzodkiew Pusa Jamuni zachwyca kolorem zgrubienia łodygowego, które przybiera różne odcienie różu i fioletu wzajemnie się przeplatające. Sam miąższ jest wybarwiony na piękny fioletowo-różowy kolor. U niektórych egzemplarzy skórka jest jasnoróżowa, a sam miąższ ciemno różowo-fioletowy, co tworzy fenomenalne wrażenie po pokrojeniu całości w plasterki. Mogą się trafić także pojedyncze egzemplarze bardzo słabo wybarwione na białawo-różowawy kolor. Miąższ jest pikantny.
Pusa Jamuni tworzy zieloną nać o wysokości do 40 cm, ale ogonki liściowe przebarwione są na kolor zielono-fioletowy. Im bliżej zgrubienia łodygowego tym kolor ogonka bardziej staje się fioletowy. Jest to bardzo atrakcyjne wizualnie. Liście jak najbardziej można spożywać np. w postaci sałatki.
Głównym plonem jest zgrubienie łodygowe zwane korzeniem. Przybiera ono mniej lub bardziej wydłużoną postać. Niektóre zgrubienia są wydłużone na kształt przypominający pasternak, a inne są bardziej pękate upodabniając się choćby do buraka ćwikłowego o podłużnym korzeniu. Gleba i jej zwięzłość mogą wpływać na kształt zgrubienia.
Zgrubienie ma zwykle do 20 cm długości. Jego szerokość jest bardzo zmienna w najszerszej części – od 1-2 cm do nawet ponad 6 cm.
Odmianę można siać w różnych terminach. Zwykle praktykuje się siewy wiosenne i letnie, aby plon zbierać w lecie i jesienią. W niektóre lata suche i upalne lubi ta odmiana wybijać w pędy kwiatostanowe w okresie lata.
Okres wegetacji to 30-50 dni.
Odmianę można wykorzystać nie tylko do wytworzenia smacznego korzenia, ale jadalne są także liście, kiełki oraz microgreens (mikroliście).