
Rzodkiew odmiany Japanese Wasabi – zielono-białe zgrubienie, pikantna
1 stycznia, 2025
Rzodkiew odmiany Pusa Jamuni – różowo-fioletowe zgrubienia
1 stycznia, 2025Rzodkiew o czarnej skórce i białym miąższu
Rzodkiew Noir Long Poids d'Horlage niektórym osobom jak najbardziej może kojarzyć się z doskonale znaną w Polsce rzodkwią odmiany Murzynka pod kątem koloru skórki, która jest wybarwiona na ładny, czarny kolor.
Noir Long Poids d'Horlage tworzy zieloną nać o wysokości do 40 cm, ale ogonki liściowe przebarwione są na kolor zielono-fioletowy. Im bliżej zgrubienia łodygowego tym kolor ogonka bardziej staje się fioletowy. Jest to bardzo atrakcyjne wizualnie. Liście jak najbardziej można spożywać np. w postaci sałatki.
Głównym plonem jest zgrubienie łodygowe zwane korzeniem. Przybiera ono wydłużoną postać. Jest walcowate. Zgrubienia mogą być mniej lub bardziej proste. Gleba ciężka, zaskorupiająca się może podobnie jak w przypadku warzyw korzeniowych deformować kształt zgrubienia. Odmiana ta może wytworzyć zgrubienie o długości ponad 20-25 cm, którego średnica w najszerszym miejscu może przekraczać 6 cm.
Zgrubienie jest pokryte czarną skórką, pod którą znajduje się biały, soczysty i jędrny miąższ o pikantnym smaku charakterystycznym dla rzodkwi. Ktokolwiek uprawiał i jadł rzodkiew Murzynkę ten będzie wiedział, jak smakuje opisywana odmiana. Smak jest podobny a wykorzystanie takie samo.
Odmianę można siać w różnych terminach. Zwykle praktykuje się siewy wiosenne i letnie, aby plon zbierać w lecie i jesienią. W niektóre lata suche i upalne lubi ta odmiana wybijać w pędy kwiatostanowe w okresie lata.
Okres wegetacji to 40-50 dni.
Odmianę można wykorzystać nie tylko do wytworzenia smacznego korzenia, ale jadalne są także liście, kiełki oraz microgreens (mikroliście).