
Kukurydza na mąkę odmiany Glass Gem – wielobarwne ziarniaki
31 grudnia, 2024
Rzodkiew odmiany Noir Long Poids d’Horlage – czarne zgrubienia z białym miąższem
1 stycznia, 2025Piękny, zielony oraz zielono-biały kolor miąższu
Japanese Wasabi to ciekawa odmiana rzodkwi nie tylko pod kątem smaku ale i bardzo ładnego, zielonego wyglądu korzenia. Wywodzi się z Japonii a jej nasiona można kupić w coraz większej liczbie krajów.
Odmianę można uprawiać cały sezon wegetacyjny jako rośline jednoroczną, ale w warunkach Polski nie zawsze uprawa w okresie lata zakończy się powodzeniem z powodu rosnącej długości dnia i wysokich temperatur, które mogą sprzyjać wybijaniu w pędy kwiatostanowe. Wczesnowiosenne siewy oraz późnoletnie na zbiór jesienny to rekomendowana opcja, którą DIONP przetestował w swoim ogrodzie. Uprawa jest taka sama jak większości rzodkiewek, poza koniecznością nieco rzadszego siewu, aby uzyskać większy plon korzeni (czyli zgrubień łodygowych bo to nie jest korzenie).
Okres wegetacji to 40-60 dni. W Polsce raczej należy przyjąć górną granicę, choć plon można zbierać na różnym etapie wielkości zgrubienia.
Roślina tworzy bujną nać koloru zielonego. Nać ma zwykle do 30-40 cm wysokości. Liście są powcinane. Są w pełni jadalne np. na sałatkę, do blanszowania itp. Niosą w sobie lekko ostry smak. Zgrubienia korzeniowe są dwukolorowe. Od górnej strony zielone, a od dołu lekko białawe. Część zielona jest dominującą. Niektóre egzemplarze mogą być niemal całkowicie zielone. Po przekrojeniu uwidacznia się piękny, jasnozielony kolor miąższu, tudzież biało-zielony.
Japanese Wasabi tworzy zgrubienia mniej lub bardziej okrągłe, a także mniej lub bardziej spłaszczone. Najczęściej zgrubienia są lekko wydłużone. Ich rozmiar także jest zmienny – od średnicy 1-3 cm (jak u typowej rzodkiewki) do nawet 5-6 cm i więcej. W uprawie DIONP największe zgrubienie miało 5 cm średnicy.
Nazwa odmiany nawiązuje do pikantnego wasabi. Tu raczej chodzi o kolor miąższu, bo sama ostrość korzenia nie jest bardzo wysoka jakby nazwa wskazywała. Owszem jest dość wyczuwalna ale to nie wasabi. Można ja określić jako słodko-ostra, nadająca pikantności potrawom w skład których wchodzi.
Odmianę można wykorzystać nie tylko do wytworzenia smacznego korzenia, ale jadalne są także liście nie wspominając, że Japanese Wasabi sprawdzi się idealnie na kiełki oraz microgreens (mikroliście).