Szpinak odmiany Parys F1
7 maja, 2023Musztardowiec odmiany Red Frills – wąskie, fioletowo-bordowe, silnie karbowane liście, ostry smak
8 maja, 2023Musztardowiec o zielonych liściach i wyraźnym, ostrym smaku
Green In Snow to odmiana musztardowca (Brassica juncea) o wąskich zielonych liściach i bardzo ciekawej nazwie, którą można przetłumaczyć na wyrażenie „zielony w śniegu”. Nazwa wzięła się stąd, że roślina ta jest stosunkowo odporna na mróz, a wysiewana w gruncie lub nieogrzewanej szklarni późnym latem daje plon jesienią i wczesną zimą, niejednokrotnie w okresie, gdy spadnie już śnieg. Zielone liście wystają wtedy spod śnieżnej okrywy.
Liście musztardowca odmiany Green In Snow są zielone, wąskie i wydłużone, tworzą luźną rozetę. Brzegi liści są lekko pofalowane i postrzępione, mają charakterystyczny musztardowy, ostry smak. W naszej uprawie liście osiągały 25-30 cm wysokości. Jest to plenna odmiana, liście szybko odrastają.
Młode liście wykorzystywane są najczęściej na świeżo jako dodatek do sałatek. Dojrzałe stają się twardsze i grubsze, dlatego spożywa się je najczęściej po obróbce termicznej w formie duszonej, pieczonej, smażonej lub gotowanej. Można z nich przygotowywać także pikantne pasty lub sosy. Liście musztardowca dobrze komponują się z daniami kuchni azjatyckiej. Ciekawe jest to, że np. w Chinach młode liście konserwuje się solą lub moczy w solance i podaje jako dodatek do mięsa czy też ryb.
Musztardowiec Green In Snow jest podatny na wybijanie w pędy kwiatostanowe, gdy robi się zbyt ciepło. Najlepiej udaje się wysiewany w miesiącach wiosennych i jesiennych, gdyż roślina lepiej rozwija się w chłodniejszych porach roku. Jest również odporna na zimno, wytrzymuje mrozy do -5 st., więc może być uprawiana późną jesienią, a nawet zimą pod włókniną, czy też w tunelu foliowym.
Nasiona odmiany Green In Snow można wysiewać wczesną wiosną (nawet od lutego) w nieogrzewanym tunelu foliowym, co też praktykujemy. Dzięki wczesnej porze siewu już w kwietniu możemy cieszyć się pierwszymi zbiorami zielonych, pikantnych liści.
Musztardowiec to roślina należąca do rodziny kapustowatych pochodząca z Azji. Inaczej nazywana też kapustą sitowatą lub gorczycą sarepską, a w niektórych rejonach sałatą azjatycką. Roślina jest łatwa w uprawie, charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, bogactwem wartości odżywczych i wszechstronnym wykorzystaniem kulinarnym. Wymaga jedynie żyznego, przepuszczalnego i dostatecznie wilgotnego podłoża oraz słonecznego stanowiska. Dobrze znosi uprawę w pojemnikach na balkonie lub tarasie.