Sałatę warto uprawiać – dla smaku, koloru, kształtu, wartości odżywczych
21 stycznia, 2022Rukola, czyli rokietta siewna (Eruca vesicaria) – pikantny dodatek do sałatek
18 marca, 2023Rukola odmiany Rokoko tworzy ciekawe rozety
Odmiana Rokoko pochodzi z Rosji. Jej nasiona zwykle sprzedawane są w mieszankach z innymi odmianami rukoli, ale spotkac można także nasiona jednogatunkowe. Trzeba szukać w różnych sklepach oferty.
Odmiana ta charakteryzuje się szerokimi liśćmi średniej wielkości o gładkich i lekko powcinanych brzegach, które przypominają kształtem liście dębu.
Liście tworzą gęstą, niską rozetę o wysokości 12-18 cm, są zielone, mają pikantny, musztardowo-orzechowy smak i silny aromat. Drobne, białe kwiaty wyrastają na szczycie wysokiej łodygi. Jest to odmiana wczesna, odporna na niskie temperatury, z powodzeniem zimuje w naszych warunkach klimatycznych.
Pojedyncze liście lub całe rozety zrywa się na bieżąco do bezpośredniego spożycia jako dodatek do kanapek, sałatek, pizzy lub innych dań.