Rukola odmiany Rokoko – duże liście przypominające liście dębu
18 lutego, 2023Koper ogrodowy odmiany Oliver – średniowczesny
5 kwietnia, 2023Rukola – smaczne i zdrowe warzywo liściowe
Rukola to roślina łatwa w uprawie, której częścią użytkową są pikantne w smaku liście. Jadalne są również kwiaty, a w niektórych rejonach świata z nasion tłoczy się olej. Istnieje wiele odmian różniących się kształtem liści (o brzegach bardzo powcinanych lub gładkich) i kolorem kwiatów (białe lub żółte). Łatwo rozsiewa się sama, a nasiona dobrze zimują w gruncie.
Liście tworzą gęstą rozetę, są zielone i wydłużone (w naszej uprawie osiągały ok. 15 cm długości). Są lekkostrawne, obfitują w sole mineralne (m.in. wapń, magnez, potas, żelazo) oraz witaminy m.in. A, K, C oraz z grupy B. Ponadto zawierają, błonnik, kwas foliowy i inne przeciwutleniacze (luteinę, zeaksantynę), aminokwasy siarkowe, co sprawia, że pozytywnie wpływają na układ pokarmowy wspomagając trawienie, regenerację komórek oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest to warzywo niskokaloryczne, więc polecane w diecie osób dbających o linię.
Rukolę uprawia się najczęściej w gruncie, ale nadaje się także do uprawy w pojemnikach na balkonach i tarasach. Należy przy tym pamiętać o regularnym, umiarkowanym podlewaniu, aby zapewnić jej optymalne warunki do wzrostu i rozwoju. Podlewanie jest szczególnie ważne, gdyż liście rukoli gorzknieją, gdy mają zbyt mało wody.
Liście wykorzystywane są najczęściej na świeżo jako dodatek do sałatek, pizzy, makaronów, serów oraz potraw jajecznych. Można przygotowywać z nich pesto lub dodawać do koktajli warzywnych.