Jak podkiełkować ziemniaki i kiedy to robić? A może tylko je pobudzić?
15 marca, 2023Jak i kiedy ciąć jeżynę bezkolcową?
20 marca, 2023Trawy ozdobne wymagają odpowiedniej pielęgnacji
Trawy ozdobne to coraz częściej stosowane w ogrodach rośliny ozdobne. Na rynku jest szereg gatunków, wśród których chyba takie najbardziej znane są rozplenice, turzyce, miskanty, kostrzewy w różnych odmianach i inne gatunki.
Trawy są ozdobą w pełni swojej wegetacji, ale również stanowią element dekoracyjny także i zimą. U większości gatunków w okresie zimowym zamierają liście, pędy i kłosy, jednakże cały czas żywy pozostaje system korzeniowy. Takie trawy wymagają bezwzględnego przycięcia, jeżeli chcemy, aby ładnie rosły. Tu jednak są dwie szkoły cięcia – jedna radzi, żeby cięcie zrobić późną jesienią, a druga mówi, żeby to zrobić dopiero końcem zimy lub na początku wiosny. Jako DIONP stosujemy drugi termin.
Cięcie traw ozdobnych - tak my robimy
Przy tych gatunkach traw, których nadziemne części zamierają na okres zimy można zastosować ich podwiązywanie. Powstaje wówczas chochoł. Taki twór po pierwsze jest dekoracyjny, a po drugie roślina nie ulega wyłamaniu przez okres zimy wskutek działania wiatru i śniegu. W lutym, a najlepiej od drugiej połowy marca te wszystkie zamarłe tkanki się obcina i kompostuje, Rośliny przycina się na 2-3 cm tuż nad ziemią, tak aby z karpy korzeniowej mogły wyrastać nowe pędy. Starajmy się cięcie wykonać przed ruszeniem wegetacji, aby sekatorem nie niszczyć nowych pędów, które zaczną wyrastać tuż obok zaschłych.
Pozostawianie „chochoła” na zimę ma też kolejną swoją zaletę – zaschłe tkanki stanowią warstwę izolacyjną przed mrozem, dlatego system korzeniowy (u traw jest płytki) ma przy gatunkach wrażliwych na mróz większą szansę przetrwania. Oczywiście są też i takie gatunki, które tak czy siak warto okrywać np. dodatkową warstwą ściółki naturalnej lub kartonem bądź agrowłókniną.
Są także i takie gatunki traw, które na okres zimy mają aktywne liście, które cały czas przeprowadzają proces fotosyntezy. Część liści u takich gatunków naturalnie zamiera, przez co spada dekoracyjność. Na początku wiosny warto je także usunąć. Można to zrobić sekatorem lub rękoma. Nic się nie stanie, jeżeli w trakcie cięcia obetniemy także częściowo i te żywe liście (byle nie wszystkie), bo w trakcie wegetacji roślina i tak się zregeneruje.