Burak ćwikłowy odmiany Tonda di Chioggia – okrągły korzeń, biało-różowy miąższ
9 grudnia, 2022Burak liściowy – kolorowe urozmaicenie na grządkach
Burak liściowy (Beta vulgaris var. cicula) czyli boćwina, nazywany jest także mangoldem, burakiem szpinakowym lub burakiem naciowym. Do jedzenia wykorzystywane są mięsiste, grube, różnokolorowe ogonki liściowe oraz liście, ponieważ roślina nie wytwarza grubego korzenia spichrzowego.
Na rynku dostępne są mieszanki odmian, ale znajdziemy także pojedynczo pakowane odmiany o różnym zabarwieniu ogonków liściowych, które mogą być czerwone, różowe, białe, żółto-pomarańczowe lub zielone. Liście tworzą rozetę, są zielone, duże, zwykle większe niż liście buraków ćwikłowych, mają kolorowe żyłkowanie odpowiadające kolorowi ogonków liściowych. W naszej uprawie buraki naciowe osiągały 40-50 wysokości. Liście boćwiny obfitują w sole mineralne (m.in. cynk, wapń, żelazo, mangan i potas) oraz witaminy m.in. A, K, C, E oraz z grupy B. Ponadto zawierają duże ilości błonnika i przeciwutleniacze (luteinę, karoten), co sprawia, że pozytywnie wpływają na układ pokarmowy wspomagając trawienie oraz funkcjonowanie wątroby i oczyszczanie organizmu. Jest to warzywo niskokaloryczne, więc polecane w diecie osób dbających o linię.
Z uwagi na duże rozmiary liście można wykorzystać do przygotowywania gołąbków lub jako składnik zupy. Natomiast ogonki liściowe nadają się do gotowania, zapiekania, smażenia i kiszenia. W takiej formie mogą być dodatkiem do obiadu, sałatek lub koktajli warzywnych. Uprawiając buraki liściowe w gruncie (a wczesną wiosną także w szklarniach i tunelach), bądź na balkonach i tarasach, pamiętajmy o regularnym podlewaniu, ale nigdy nie przesadzajmy z nawożeniem, zwłaszcza azotowym, gdyż rośliny mogą magazynować w częściach jadalnych szkodliwe azotany.
Dotychczas uprawialiśmy odmiany:
„Rhubarb Chard” – o dużych i mięsistych liściach w kolorze ciemnozielonym (lub zielonobordowym) z czerwonym żyłkowaniem i silnie pofałdowanej, pęcherzykowatej powierzchni. Ogonki liściowe tej odmiany są intensywnie czerwone, soczyste, kruche. Zachowują kolor po obróbce termicznej. Odmiana o krótkim okresie wegetacji, pierwsze zbiory można uzyskać już na przełomie maja/czerwca.
„White Silver” – o zielonych, długich liściach, charakteryzujących się lekko owalnym kształtem i niezbyt mocno pofałdowaną powierzchnią. Ogonki liściowe są grube, mięsiste, pozbawione twardych włókien, w kolorze białym do jasnozielonego. Odmiana bardzo plenna, łatwa w uprawie, o krótkim okresie wegetacji.
„Bright Yellow” – o lekko owalnych, długich liściach w kolorze zielonym z żółtym żyłkowaniem i pofałdowanej, pęcherzykowatej powierzchni. Ogonki liściowe tej odmiany są grube, mięsiste, w kolorze od jasnożółtego po żółtopomarańczowy. Zachowują kolor po obróbce termicznej. Odmiana bardzo plenna, łatwa w uprawie, o krótkim okresie wegetacji.