Dynie czyli rośliny z rodziny dyniowate, to warzywa, które wymagają dla prawidłowego rozwoju i plonowania ciepłego, słonecznego stanowiska, bogatego w substancje odżywcze oraz zasobnego w wodę. Poszczególne odmiany mogą nieco się różnić wymaganiami, jednakże jako rośliny ciepłolubne i w ponad 90% złożone z wody potrzebują wyżej wspomnianych warunków aby dobrze zaplanowały. Mogą być uprawiane w gruncie, a kto ma dużo miejsca to i pod osłonami. Niektóre osoby także dynie uprawiają na balkonach i tarasach. Niektóre odmiany silnie się rozrastają. Większość roślin się płoży po glebie, ale można je także prowadzić na podporach.
Miranda to odmiana dyni bezłupinowej czyli takiej dyni, której nasiona są pozbawione twardej okrywy owocowo-nasiennej. Oznacza to, że pestki są po wyjęciu z miąższu od razu gotowe do zjedzenia, bez potrzeby łuskania. Aby dynia bezłupinowa taką faktycznie była należy spełnić podstawowy warunek - absolutnie nie może być w pobliżu innych dyń (tradycyjnych), z których pyłek mógłby przepylić odmianę bezłupinową. Gdy do tego dojdzie, to roślina wytworzy tradycyjne nasiona, twarde. Dynię Miranda ale i inne odmiany bezłupinowe trzeba zatem uprawiać w izolacji od innych dyń.
Miranda to dynia, która ma krzaczasty pokrój. Nie tworzy bardzo długich pędów. Zwykle na roślinie zawiązują się 3-4 owoce, które po dojrzeniu osiągają wagę do 3-4 kg. Owoce mają kulisty, lekko spłaszczony kształt. Skórka jest początkowo zielona, marmurkowata z zaznaczonymi pasami, która z okresem dojrzewania przebarwia się na pomarańczowo-żółty kolor.Miąższ w jasnożółtym kolorze, lekko słodkawy, nadaje się do pieczenia i wykorzystania do ciast lub placków. Pestki są barwy zielonkawej.