Odmiana średniowczesna, partenokarpiczna (nie wymaga zapylania), równomiernie i obficie plonująca przez cały sezon wegetacyjny. Owoce wąskie, proste, wyrównane, nie wykazują tendencji do przerastania i gorzknienia. Skórka ciemnozielona jaśniejsza na końcach, pokryta grubymi brodawkami. Miąższ gruby, chrupiący, soczysty, smaczny, komora nasienna mała. Owoce tej odmiany nadają się do marynowania (szczególnie zbierane gdy osiągają 8-10 cm), kiszenia i bezpośredniego spożycia, szczególnie jednak polecane są na ogórki małosolne, gdyż zachowują jędrność i pozostają chrupiące.
Pasalimo to odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie oraz w tunelach. Rośliny charakteryzują się dużą ilością odrostów bocznych oraz dużą liczną zawiązków. Według producenta odmianę cechuje średnia odporność na mączniaka prawdziwego oraz wirus mozaiki ogórka oraz wysoka na parcha dyniowatych.
Uprawa jest prosta. Naszą uprawę ogórków wraz z wymaganiami tych warzyw co do stanowiska i pielęgnacji opisaliśmy w oddzielnym artykule dostępnym TUTAJ.
Ogórki jak i inne dyniowate jest narażony na uszkodzenie, a nawet zniszczenie przez różne choroby i szkodniki. Z chorób najgroźniejsze sa mączniaki (prawdziwy i rzekomy), ale także alternarioza dyniowatych i bakteryjna kanciasta plamistość ogórków, czy też mozaika ogórka. Na etapie siewów może oczywiście pojawić się zgorzel siewek. Spośród szkodników bez wątpienia naliczniejsze są przędziorki, ale także i mszyce.