Koper ogrodowy odmiany Szmaragd – średniopóźny
5 kwietnia, 2023Szpinak odmiany Parys F1
7 maja, 2023Musztardowiec o zielonych silnie karbowanych liściach
Wasabino to ciekawa odmiana musztardowca (Brassica juncea) o charakterystycznym wyglądzie i chrzanowym smaku liści. Musztardowiec to roślina należąca do rodziny kapustowatych pochodząca z Azji. Inaczej nazywana też kapustą sitowatą lub gorczycą sarepską, a w niektórych rejonach sałatą azjatycką.
Roślina charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji (40-45 dni), bogactwem wartości odżywczych i wszechstronnym wykorzystaniem kulinarnym. Liście Wasabino osadzone są na długich ogonkach i tworzą niezbyt gęstą rozetę. Są jasnozielone, wydłużone (węższe u nasady i poszerzające się w górnej części), z pofalowanymi i mocno karbowanymi/pierzastymi brzegami. W naszej uprawie liście osiągały 25-30 cm wysokości. W smaku liście są ostre, z wyraźnie wyczuwalną nutą chrzanową.
Młode liście wykorzystywane są najczęściej na świeżo jako dodatek do sałatek. Dojrzałe stają się twardsze i grubsze, dlatego spożywa się je najczęściej po obróbce termicznej w formie duszonej, pieczonej, smażonej lub gotowanej. Można z nich przygotowywać także pikantne pasty lub sosy. Liście musztardowca pasują do dań kuchni azjatyckiej przygotowywanych w woku.
Musztardowiec Wasabino jest stosunkowo odporny na wybijanie w pędy kwiatostanowe, może być uprawiany przez cały rok o ile nie jest bardzo gorąco, jednak najlepiej udaje się wysiewany w miesiącach wiosennych i jesiennych, gdyż roślina lepiej rozwija się w chłodniejszych porach roku. Jest również odporna na zimno, wytrzymuje mrozy do -10 st., więc może być uprawiana późną jesienią, a nawet zimą pod włókniną czy też w tunelu foliowym.
Nasiona Wasabino można wysiewać również wczesną wiosną (nawet od lutego) w nieogrzewanym tunelu foliowym, co też praktykujemy. Dzięki wczesnej porze siewu już w kwietniu możemy cieszyć się pierwszymi zbiorami zielonych, pikantnych liści.
Musztardowiec Wasabino to roślina łatwa w uprawie. Wymaga jedynie żyznego, przepuszczalnego i dostatecznie wilgotnego podłoża oraz słonecznego stanowiska. Dobrze znosi uprawę w pojemnikach na balkonie lub tarasie.