Musztardowiec Green In Snow – wąskie, zielone, lekko karbowane liście, ostry smak
8 maja, 2023Koper ogrodowy odmiany Lukullus – wczesny
4 czerwca, 2023Musztardowiec o fioletowych, silnie powycinanych liściach
Musztardowiec (Brassica juncea) odmiany Red Frills to roślina o bardzo dekoracyjnym wyglądzie. Liście tej odmiany są fioletowo/bordowo-zielone, wąskie i wydłużone (w naszej uprawie osiągały 20-25 cm wysokości), mają charakterystyczny musztardowy, lekko ostry smak. Brzegi liści są mocno powcinane i postrzępione, rosną pionowo tworząc luźną, atrakcyjną wizualnie, rozetę.
Młode liście wykorzystywane są najczęściej na świeżo jako dodatek do sałatek z uwagi na ciekawy kolor i formę. Dojrzałe spożywa się najczęściej po obróbce termicznej w formie duszonej, pieczonej, smażonej lub gotowanej. Można z nich przygotowywać także pikantne pasty lub sosy. Liście musztardowca dobrze komponują się z daniami kuchni azjatyckiej.
Musztardowiec Red Frills najlepiej udaje się wysiewany w miesiącach wiosennych i jesiennych, gdyż roślina lepiej rozwija się w chłodniejszych porach roku. Jest odporna na zimno, wytrzymuje mrozy do -5 st., więc może być z powodzeniem uprawiana późną jesienią. Latem szybko wybija w pędy kwiatostanowe, mimo to może być uprawiany również wtedy, ponieważ kwiaty także są jadalne. Nadaje się zarówno na przedplon, jak i poplon.
Nasiona odmiany Red Frills można wysiewać także wczesną wiosną (nawet od lutego) w nieogrzewanym tunelu foliowym, co też praktykujemy. Dzięki wczesnej porze siewu już w kwietniu możemy cieszyć się pierwszymi zbiorami zielonych, pikantnych liści.
Musztardowiec to roślina należąca do rodziny kapustowatych pochodząca z Azji. Inaczej nazywana też kapustą sitowatą lub gorczycą sarepską, a w niektórych rejonach sałatą azjatycką. Roślina jest łatwa w uprawie, charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, bogactwem wartości odżywczych i wszechstronnym wykorzystaniem kulinarnym. Wymaga jedynie żyznego, przepuszczalnego i dostatecznie wilgotnego podłoża oraz słonecznego stanowiska. Dobrze znosi uprawę w pojemnikach na balkonie lub tarasie.