
Kukurydza na mąkę odmiany Oaxacan Green – kolby o zielonkawych ziarniakach
24 grudnia, 2024
Jak uprawiać imbir
24 grudnia, 2024Kukurydza o kolbach przypominających "truskawkę"
Kukurydza tzw. truskawkowa sprzedawana w Polsce nie ma swojej nazwy odmianowej. Nazwę zapewne nadano jej patrząc na kształt kolby i kolor ziarna, co nieco przypomina truskawkę. Jedni sprzedawcy piszą, że to kukurydza ozdobna, a jeszcze inni, że jadalna. Zasadniczo, każdą kukurydzę można jeść, z tym, że jedna jest smaczna a inna nie.
Warto od razu wyjaśnić, że nie jest to kukurydza słodka tzw. cukrowa. Nie ma zatem takiej ilości cukrów jak typowe odmiany spożywcze. Kukurydza truskawkowa nie jest podgatunkiem kukurydzy cukrowej. Owszem zawiera nieco cukrów, ale nie na tyle, aby napisać, że jest słodziutka – nie jest taka.
Warto wskazać, że kukurydza truskawkowa sprzedawana za granicą Polski jest zaliczana do odmian pękających, czyli, że można z niej robić popcorn. Warto zatem sprawdzić, czy ziarno wrzucone na rozgrzany tłuszcz uwolni bielmo pod wpływem wysokiej temperatury.
Jak najbardziej kukurydzę truskawkową można jeść na świeżo, gdy jej ziarniaki są w fazie mlecznej bądź na początku woskowej dojrzałości ziarna. Nie jest zbyt słodka, ale niektórym osobom może smakować. Można takie na wpół miękkie ziarniaki także konserwować – tu procedura jest podobna jak w kukurydzy cukrowej.
Sama roślina kukurydzy truskawkowej jest dość niska, zwykle osiąga do 1,5-1,8 m wysokości. Nadaje się do małych ogródków. Na jednej roślinie może wytworzyć do 3-6 kolb. Kolby są małe, zwykle mają do 10 cm długości. Kształtem przypominają truskawkę tudzież szyszkę. Ziarniaki są krwiście czerwone.