Rukola, czyli rokietta siewna (Eruca vesicaria) – pikantny dodatek do sałatek
18 marca, 2023Koper ogrodowy odmiany Szmaragd – średniopóźny
5 kwietnia, 2023Koper odmiany Oliver
Koper Olivier należy do odmian średniowczesnych. Rośliny są gęsto ulistnione, osiągają 90-110 cm wysokości. Liście wyrastają z jednej prostej łodygi, są intensywnie zielone, pierzaste, o nitkowatym kształcie. Dodatkowo są grubsze niż u innych odmian i charakteryzują się wyjątkowo silnym aromatem. W fazie pełnej dojrzałości koper wytwarza baldachowate kwiatostany osadzone na szczycie łodygi. Drobne koszyczki kwiatowe są barwy żółtej, wykształcają się z nich niewielkie brązowe nasiona.
Odmiana Olivier ceniona jest za wyjątkową plenność, a także możliwość uprawy polowej jako plon główny, nadaje się do pędzenia.
Liście kopru nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do suszenia i mrożenia. Są smacznym dodatkiem do sałatek, zup, sosów, ziemniaków, twarogu, ryb i dań mięsnych lub do dekoracji potraw. Baldachy kopru wykorzystuje się jako przyprawę do aromatyzowania marynat i kiszonek np. z ogórków.
Koper to roślina jednoroczna, łatwa w uprawie. Polecana do uprawy gruntowej oraz pod osłonami w nieogrzewanych tunelach i szklarniach. Nadaje się także do uprawy w pojemnikach na balkonie lub tarasie. Koper nie jest wymagający, wystarczy żyzne, przepuszczalne i dostatecznie wilgotne podłoże oraz słoneczne stanowisko.