Rzodkiewka okrągła odmiany Krakowianka – czerwona skórka z białym końcem (wiosna i jesień)
8 lutego, 2023Rzodkiewka odmiany Caro – okrągła, czerwona z białym końcem, lekko ostra (wiosna i jesień)
25 kwietnia, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka Opolanka - znana i ceniona przez hobbystów
Rzodkiewka Opolanka to wczesna, bardzo plenna, polska odmiana polecana szczególnie do uprawy gruntowej, gdyż bardzo dobrze radzi sobie z wiosennymi wahaniami temperatury. Jest to odmiana uniwersalna, ponieważ równie dobrze plonuje uprawiana pod osłonami. Można ją wysiewać zarówno wiosną, jak i późnym latem oraz jesienią. Okres jej wegetacji to zwykle 25-27 dni.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Osiągają ok. 1,5-2 cm średnicy oraz ok. 5 cm długości i masę 7-9 g. Skórka jest dwubarwna – prawie w całości czerwona z niewielką białą końcówką. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o łagodnym smaku, bez wyczuwalnej ostrości typowej dla innych rzodkiewek.
Rzodkiewka Opolanka polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować, a także zapiekać. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek, zapiekanek lub przygotować z nich pesto.