Mizuna Beni Houshi – fioletowe ogonki liściowe, postrzępione liście
19 maja, 2023Kapusta czerwona odmiany Rufus – średniowczesna
14 grudnia, 2023Kapusta wczesna
Kapusta Zora to jedna z najwcześniejszych odmian kapusty dostępnych na rynku, plon można zbierać już po ok. 60 dniach od wysadzenia rozsady.
Rośliny są niskie, wytwarzają jasnozielone, kuliste, zwięzłe główki średniej wielkości. Ich masa to ok. 0,6-0,8 kg. Głąb jest krótki, a liście chrupiące, soczyste i delikatne, lekko słodkie.
Odmiana Zora polecana jest do uprawy wiosennej z rozsady, zarówno w tunelach foliowych, jak i w gruncie na tzw. pierwszy zbiór. Nie wykazuje tendencji do przedwczesnego wybijania w pędy kwiatostanowe.
Z kapusty można przygotowywać różnorodne potrawy – surówki, zupy, zapiekanki, kiszonki. Liście mogą stanowić dodatek do potraw mięsnych, kotletów i dań jednogarnkowych typu leczo. Są podstawą bigosu i bazą do przygotowania „gołąbków”.
Kapustę głowiastą uprawiamy z rozsady, którą przygotowujemy w marcu w nieogrzewanym tunelu foliowym. Rozsadę wysadzamy do gruntu w kwietniu. Roślina wymaga słonecznego stanowiska i żyznej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. Z uwagi na wysokie zapotrzebowanie na wodę, kapusta może wymagać podlewania w okresach suszy.