Szybko rosnąca odmiana
Kalafior Chione F1 to uniwersalna odmiana, którą można uprawiać wiosną i latem z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia. Charakteryzuje się wysoką zdrowotnością roślin i dużą odpornością na wysokie temperatury lub okresowe niedobory wody.
Rośliny są stosunkowo wysokie, rozłożyste, o mocnym wigorze. Liście wzniesione, szerokie, o ciemnozielonym kolorze. Róża biała, średniej wielkości lub duża, zwarta, chrupiąca, jędrna i smaczna. Liście dobrze okrywają różę, jednak w bardzo słoneczne lata warto zastosować gumkowanie (obwiązywanie gumką wewnętrznych liści kalafiora okalających różę), aby chronić róże przed słońcem i zachować ich biały kolor. Pozostawienie róż nieokrytych spowoduje, że zżółkną pod wpływem promieni słonecznych.
Odmiana Chione F1 polecana jest do uprawy gruntowej wiosną i latem z przygotowanej wcześniej rozsady. Wykazuje dużą tolerancję na wysokie temperatury zachowując wysoką jakość róż nawet w bardzo słoneczne lata. W zależności od terminu uprawy zbiory możliwe są już od połowy czerwca aż do października.
Kalafiory przeznaczone są do spożycia bezpośredniego, można przygotowywać z nich różnorodne potrawy – surówki, zupy, zapiekanki, kiszonki.
Kalafiora uprawiamy z rozsady, którą przygotowujemy w marcu w nieogrzewanym tunelu foliowym. Rozsadę wysadzamy do gruntu w kwietniu/maju w zależności od warunków pogodowych. Roślina wymaga słonecznego stanowiska, najlepiej osłoniętego od wiatru i żyznej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. W okresach suszy wymaga podlewania. Według producenta, odmiana wykazuje wysoką odporność na jamistość głąbia.