Fasola szparagowa tyczna odmiany Jimenez – zielono-czerwone strąki
8 stycznia, 2024Fasolnik chiński odmiany Splendor – żółtawe strąki
14 stycznia, 2024Odmiana o długich, zielonych strąkach
Fasolnik chiński to ciekawa roślina podobna do fasoli o niezwykle długich strąkach. Bywa nazywany wspięgą, fasolnikiem wężowym lub fasolą jardową. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i pochodzi prawdopodobnie z Afryki, gdzie po raz pierwszy został udomowiony. Drugie udomowienie nastąpiło w Azji, skąd gatunek rozprzestrzenił się na inne kontynenty. Obecnie fasolnik chiński uprawiany jest w wielu rejonach świata, w tym hobbystycznie również w Polsce.
Fasolnik chiński Sperling's Liane (można go znaleźć też pod nazwą Sperling's Line) to jednoroczne pnącze, którego pędy mogą osiągać 2-3m długości, dlatego uprawiany jest przy podporach wokół których owija się. Kwiaty fasolnika są dość duże i mają jasnofioletową barwę. Cechą charakterystyczną odmiany są bardzo długie i wąskie strąki, które mogą osiągać ok. 40-90 cm długości w zależności od warunków uprawy. Strąki są proste lub powyginane, bezwłókniste, początkowo ciemnozielone i miękkie, w miarę dojrzewania stają się twardsze, a kolor zmienia się na jaśniejszy i żółtawy.
Pod kątem kulinarnym najlepiej wykorzystywać młode, jeszcze miękkie strąki fasolnika, które z uwagi na podobny smak można przygotowywać jak fasolkę szparagową (gotować, smażyć, dusić, konserwować i mrozić). Do jedzenia po ugotowaniu nadają się także suche nasiona fasolnika. W krajach azjatyckich i afrykańskich suche nasiona mielone są na mąkę lub pastę.
Sperling's Liane to odmiana bardzo plenna, odporna na suszę, przeznaczona do uprawy zarówno pod osłonami, jak i w gruncie. Dobrze radzi sobie uprawiany w donicach np. na balkonie lub tarasie. Jako, że jest to gatunek ciepłolubny, wymaga nasłonecznionego, ciepłego i zacisznego stanowiska. Rośliny nie są odporne na mróz, nasiona kiełkują w temperaturze ok. 12-15 st., dlatego wysiewa się je od połowy maja, najczęściej do połowy czerwca. Zbiory przeprowadza się stopniowo po około 60-70 dniach od siewu w okresie od lipca do września.