
Fasola szparagowa karłowa odmiany Golden Goal – żółta, wczesna
1 sierpnia, 2023
Fasola szparagowa karłowa odmiany Maxidor – żółta, wczesna
1 sierpnia, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Wczesna fasola
Erla to jedna z najwcześniejszych odmian fasoli szparagowej karłowej o żółtej barwie strąków. Jest bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami.
Rośliny mają krzaczasty, zwarty pokrój i mocną łodygę. Strąki rosną w górnej części rośliny, co zapobiega zabrudzeniom i ułatwia ich zbiór. W uprawie DIONP rośliny osiągały wysokość do 45-50 cm. Kwiaty są białe. Dużą zaletą odmiany Erla jest to, że strąki dojrzewają jednocześnie. Początkowo są zielone, jednak w miarę wzrostu stają się żółte. Rosną proste, chociaż zdarzają się też lekko zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 12-13 cm.
Według producenta, fasola Erla wykazuje wysoką tolerancję na choroby m.in. antraknozę i bakteriozę obwódkową. Jest to odmiana szczególnie polecana do bezpośredniego spożycia z uwagi na delikatne i bardzo smaczne strąki.
Strąki fasoli szparagowej można gotować, zapiekać, dusić, nadają się także do mrożenia i konserwowania. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września.