Dynie czyli rośliny z rodziny dyniowate, to warzywa, które wymagają dla prawidłowego rozwoju i plonowania ciepłego, słonecznego stanowiska, bogatego w substancje odżywcze oraz zasobnego w wodę. Poszczególne odmiany mogą nieco się różnić wymaganiami, jednakże jako rośliny ciepłolubne i w ponad 90% złożone z wody potrzebują wyżej wspomnianych warunków aby dobrze zaplonowały. Mogą być uprawiane w gruncie, a kto ma dużo miejsca to i pod osłonami. Niektóre osoby także dynie uprawiają na balkonach i tarasach. Niektóre odmiany silnie się rozrastają. Większość roślin się płoży po glebie, ale można je także prowadzić na podporach.
Dynia Tonda Padana to włoska odmiana, ale wywodzi się z Ameryki Środkowej. Jest to odmiana średnio późna, która dojrzewa zwykle po 90-105 dniach od siewu. Cechą charakterystyczną dla tej odmiany są okrągławe owoce, lekko spłaszczone, które posiadają wyraźne żeberkowanie po obwodzie. Kolor żeberkowania jest zwykle żółto-pomarańczowy, co rzuca się w oczy na tle zielonkawej skórki jaka jest wokół. Trzeba jednak mieć na uwadze, że w warunkach Polski te żeberkowanie nie zawsze jest tak duże i wyraziste jak w krajach cieplejszych.
Dynia tej odmiany ma skórkę marmurkową, która początkowo jest zielonkawa, a z czasem przebarwia się na pomarańczowo-zielony kolor. Tu też ważna uwaga, że nie zawsze w warunkach Polski uzyskamy taką kolorystykę jaką się uzyskuje w innych krajach, co wynika z przebiegu pogody.
Owoce tej odmiany zwykle mają wagę do 1-3 kg. Miąższ mączny, żółtopomarańczowy, smaczny, polecany na przetwory, zupy i do ciast. Nasiona jasne, smaczne i zdrowe. Owoce bardzo dobrze się przechowują.