
Dynia Makaronowa Warszawska – owalne owoce, długie włókna miąższu
17 grudnia, 2022
Pomidory warto uprawiać. Przetwory z pomidorów warto samodzielnie robić
17 grudnia, 2022Jak uprawiać dynie?
Podstawowe informacje o wymaganiach dyni co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Dynia z żeberkowaniem, dekoracyjna
Dynia Tonda Padana to włoska odmiana, ale wywodzi się z Ameryki Środkowej. Jest to odmiana średnio późna, która dojrzewa zwykle po 90-105 dniach od siewu. Cechą charakterystyczną dla tej odmiany są okrągławe owoce, lekko spłaszczone, które posiadają wyraźne żeberkowanie po obwodzie. Kolor żeberkowania jest zwykle żółto-pomarańczowy, co rzuca się w oczy na tle zielonkawej skórki jaka jest wokół. Trzeba jednak mieć na uwadze, że w warunkach Polski te żeberkowanie nie zawsze jest tak duże i wyraziste jak w krajach cieplejszych.
Dynia tej odmiany ma skórkę marmurkową, która początkowo jest zielonkawa, a z czasem przebarwia się na pomarańczowo-zielony kolor. Tu też ważna uwaga, że nie zawsze w warunkach Polski uzyskamy taką kolorystykę jaką się uzyskuje w innych krajach, co wynika z przebiegu pogody.
Owoce tej odmiany zwykle mają wagę do 1-3 kg. Miąższ mączny, żółtopomarańczowy, smaczny, polecany na przetwory, zupy i do ciast. Nasiona jasne, smaczne i zdrowe. Owoce bardzo dobrze się przechowują.
Autorzy: Paweł i Beata Bereś (Ogrodnicy DIONP)
Opracowano na podstawie własnego doświadczenia i literatury. Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). DIONP wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.dionp.pl

