
Dynia Nelson F1 – dynia szara, lekko spłaszczona
17 grudnia, 2022
Dynia Tonda Padana – owoce z wyraźnym żeberkowaniem
17 grudnia, 2022Jak uprawiać dynie?
Podstawowe informacje o wymaganiach dyni co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Dynia makaronowa ma włókna przypominające spaghetti
Dynia Makaronowa Warszawska to odmiana krajowej hodowli, która powstała w latach 90. XX wieku. Cechuje się owalnego kształtu owocami, które osiągają wagę do 1-1,5 kg. Jest to odmiana średniopóźna, stąd plonuje zwykle od września. Roślina tworzy krzak, nie płoży się.
Skórka owocu jest marmurkowa, początkowo zielona, a następnie nabiera odcienia pomarańczowo-żółtego, po czym staje się niemal jednolicie żółta. Trzeba mieć na uwadze to, że nie zawsze dojdzie do pełnego wybarwienia owocu. Koloryt skórki nie zawsze jest wyrównany, dlatego niekiedy błędem jest czekanie aż rośliny w pełni zżółkną, bo przejrzała dynia niekoniecznie będzie smaczna. Może dojść do sytuacji, że na roślinach będą dojrzałe owoce tak w kolorze żółtym, jak i zielono-żółtym.
Miąższ kremowy, o delikatnym smaku, po ugotowaniu/upieczeniu rozpada się na cienkie włókna przypominające makaron spaghetti. Nadaje się do przygotowania warzywnego spaghetti i do nadziewania. Nie jest polecana na zupy i do deserów ze względu na strukturę miąższu. Wiele osób bardzo sobie chwali choćby placuszki dyniowe tworzone w podobny sposób jak placki ziemniaczane.