Dynie czyli rośliny z rodziny dyniowate, to warzywa, które wymagają dla prawidłowego rozwoju i plonowania ciepłego, słonecznego stanowiska, bogatego w substancje odżywcze oraz zasobnego w wodę. Poszczególne odmiany mogą nieco się różnić wymaganiami, jednakże jako rośliny ciepłolubne i w ponad 90% złożone z wody potrzebują wyżej wspomnianych warunków aby dobrze zaplonowały. Mogą być uprawiane w gruncie, a kto ma dużo miejsca to i pod osłonami. Niektóre osoby także dynie uprawiają na balkonach i tarasach. Niektóre odmiany silnie się rozrastają. Większość roślin się płoży po glebie, ale można je także prowadzić na podporach.
Dynia Nelson F1– to przykład tzw. dyni szarej. Owoce są okrągłe, lekko spłaszczone. Jedne są mniej inne bardziej płaskie. Skórka owocu jest delikatnie marmurkowa w kolorze szaroniebieskim. Skórka jest gładka. Owocuje od 80 dnia po siewie, choć w warunkach Polski zwykle dzieje się to po 80 dniach. Dużo zależy od temperatury.
Owoce mają wagę do 3-5 kg. Zwykle na roślinie są tylko 2-3 owoce. Poleca się obrywać zawiązki nadmiarowe, co sprawi, że lepiej wykształcą się owoce wcześniej zawiązane.
Miąższ mocno pomarańczowy, lekko słodki, doskonały do pieczenia, na zupy i jako dodatek do ciast. Nasiona są jasne, smaczne. Nadaje się do krótkotrwałego przechowywania.