Dynie czyli rośliny z rodziny dyniowate, to warzywa, które wymagają dla prawidłowego rozwoju i plonowania ciepłego, słonecznego stanowiska, bogatego w substancje odżywcze oraz zasobnego w wodę. Poszczególne odmiany mogą nieco się różnić wymaganiami, jednakże jako rośliny ciepłolubne i w ponad 90% złożone z wody potrzebują wyżej wspomnianych warunków aby dobrze zaplonowały. Mogą być uprawiane w gruncie, a kto ma dużo miejsca to i pod osłonami. Niektóre osoby także dynie uprawiają na balkonach i tarasach. Niektóre odmiany silnie się rozrastają. Większość roślin się płoży po glebie, ale można je także prowadzić na podporach.
Dynia Flat White Boer – to odmiana wywodząca się z Afryki Południowej. Człon nazwy odmiany „Boer” jest nawiązaniem do potomków duńskich osadników w Afryce zwanych Burami. Jest to bardzo popularna odmiana w tej części świata, ale także coraz częściej siana m.in. w Ameryce.
Owoce są okrągłe, spłaszczone niczym talerz, lekko żebrowane, w kolorze kremowo-białym. Osiągają wagę do 13 kilogramów, choć zwykle jest to 4-8 kg. Największe są pierwsze owoce na roślinie.
Miąższ w kolorze pomarańczowym, zwarty, kremowy, intensywny w smaku, najlepszy jako dodatek do ciast, w tym serników. Nasiona są jasne – smaczne i odżywcze. Nadaje się do długiego przechowywania.
Miąższ koloru żółto-pomarańczowego, smaczny, delikatnie słodki, polecany do pieczenia, jako dodatek do potraw i na zupy. Nasiona jasnego koloru, smaczne i odżywcze. Nadaje się do długiego przechowywania. Odmiana o dużej tolerancji na mączniaka, ale nie jest na niego odporna.